Jesienno-zimowe przepisy na rozgrzewające napoje

Jak przetrwać jesienne i zimowe chłodne dni? Przedstawiamy Ci kilka sprawdzonych przepisów na rozgrzewające napoje, które pomogą Ci pokonać jesienną chandrę oraz poprawią nam humor w krótkie i często deszczowe dni.

Jesień sprzyja zachorowaniom, spadkowi odporności oraz pogarszającemu się humorowi, które są związane z krótkimi dniami oraz niską temperaturą powietrza. Oczywiście, w tym czasie powinniśmy zadbać o prawidłową i zbilansowaną dietę, ale nie zapominajmy także o pysznych, rozgrzewających napojach, które z łatwością można zrobić samemu w domu!

Przedstawiamy Ci kilka przepisów na kubki pełne ciepła

Rozgrzewająca zielona herbata z rozmarynem

SKŁADNIKI

  • zielona herbata
  • miód – 1 łyżeczka
  • cytryna – 2 plastry
  • świeża gałązka rozmarynu

Zieloną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70°C. Po chwili wrzucamy gałązkę rozmarynu. Czekamy, aż napój trochę ostygnie. Powinien być ciepły, ale nie gorący. Do herbaty dodajemy miód i mieszamy całość. Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na średniej grubości plastry i dodajemy do herbaty.

Rozgrzewający napój gotowy!

Jak zadbać o odporność jesienią? Poznaj sprawdzone sposoby od Love Catering >>>

Złote mleko z kurkumą

SKŁADNIKI

  • napój migdałowy (wybierz swój ulubiony napój lub mleko) – 1 szklanka
  • kurkuma – szczypta
  • pieprz cayenne – szczypta
  • cynamon – szczypta
  • miód – 1 łyżeczka

Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy przyprawy – kurkumę, pieprz cayenne i cynamon – a także cukier i olej kokosowy. Aby złote mleko ajurwedyjskie miało idealną konsystencję, dokładnie je mieszamy, a następnie przelewamy do szklanki. Później napój przykrywamy talerzykiem i trzymamy pod nim mniej więcej 2 minuty, by zatrzymać w środku wydobywające się z parą olejki eteryczne. Tylko tyle potrzeba, by przygotować mocno rozgrzewające i aromatyczne złote mleko z kurkumą!

Pumpkin spice latte

SKŁADNIKI – KAWA DYNIOWA

  • puree dyniowe – 3 łyżki
  • mleko – 200 ml
  • syrop klonowy – 1 łyżeczka
  • espresso – 40 ml

SKŁADNIKI – PRZYPRAWA KORZENNA

  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • mielony imbir – 1/2 łyżeczki
  • mielone goździki – 1/2 łyżeczki
  • mielona gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
  • słodzik (np. erytrytol) – 1/2 łyżeczki

TIP – można użyć gotowej przyprawy piernikowej! Pamiętajmy jednak o tym, aby była to prawdziwa przyprawa piernikowa, a na pierwszym miejscu w składzie nie było cukru lub mąki.

Na początku przygotowujemy puree dyniowe – dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku. Miąższ z upieczonej dyni przekładamy do blendera, dodajemy przyprawę korzenną oraz syrop klonowy. Miksujemy składniki na gładką masę. Następnie podgrzewamy mleko oraz zaparzamy espresso. Do wysokiej szklanki przekładamy puree z przyprawami, następnie po ściance wlewamy podgrzane i lekko spienione mleko. Na środek małym i delikatnym strumieniem wlewamy espresso. Całość można posypać cynamonem. Pyszne pumpkin latte gotowe!

Zimowa herbata z korzennymi przyprawami

SKŁADNIKI

  • czarna herbata
  • miód – 1 łyżeczka
  • pomarańcza – 2 grube plastry
  • goździki – kilka sztuk
  • anyż – 1 gwiazdka
  • imbir – 3 plasterki

Szukasz innych sposobów na odporność? Sprawdź jak wspomóc organizm >>>

Czarną herbatę parzymy, pomarańczę kroimy w plasterki i wbijamy w skórkę goździki oraz anyż. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pomarańczę oraz imbir dodajemy do herbaty (można również dodać sok z wyciśniętej pomarańczy). Gdy napój przestygnie dodajemy do niego miód. Aromatyczny iście zimowy napój czeka, aby Cię rozgrzać!