Jesień uznawana jest za jedną z najpiękniejszych pór roku. Jednak mimo całej gamy barw, którą ma nam do zaoferowania, ma ona również drugie oblicze – odciska zwykle swoje piętno na naszym zdrowiu. Okres jesienno-zimowy jest nieodłącznie związany z nagłymi spadkami temperatury, brakiem słońca i długimi godzinami spędzonymi w zamkniętych pomieszczeniach – a to wszystko negatywnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jak zadbać o odporność w tym czasie? Poznaj sprawdzone sposoby od Love Catering!
Jak poprawić odporność? Zacznij jeszcze przed sezonem!
Jesień i zima to dosyć wymagający okres dla ludzkiego organizmu. Znacznie więcej czasu spędzamy wewnątrz niż na zewnątrz, a zmienne warunki pogodowe nie pozostają bez znaczenia dla naszego samopoczucia. To właśnie dlatego warto zatroszczyć się o układ immunologiczny jeszcze przed sezonem wzmożonych zachorowań. Podjęcie odpowiednich kroków, zanim pojawi się infekcja wirusowa, sprawi, że przejdziesz ją o wiele łagodniej, ograniczając tym samym związane z nią symptomy. Jak poprawić odporność już teraz?
Pożywienie wspierające odporność
Istnieje co najmniej kilka produktów, które powinny zagościć w Twoim menu w celu wsparcia odporności. Na szczególną uwagę zasługują kiszonki, ponieważ obfitują w probiotyki, czyli substancje korzystnie oddziałujące na mikroflorę jelitową – a jak wiadomo, dobry mikrobiom to połowa sukcesu w drodze do zdrowia!
Kategoria kiszonek jest szeroka, dlatego każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Rozważ takie pokarmy jak sok z kiszonej kapusty, kimchi oraz kiszone ogórki, buraki i rzodkiewkę. W Twoim menu powinny znaleźć się również produkty mleczne, będące źródłem bakterii fermentacji mlekowej spowalniających namnażanie się patogenów oraz stymulujących rozwój korzystnych mikroorganizmów w ludzkim jelicie.
Jak zwiększyć odporność organizmu w zaciszu własnej kuchni? Sięgaj po takie przyprawy jak miód, kurkumę, czosnek, kardamon oraz cynamon. Wykazują one silne działanie przeciwzapalne, więc pomogą Ci zwalczyć dolegliwości wynikające z rozmaitych infekcji. Z uwagi na ograniczony dostęp do promieni słonecznych w jesienne i zimowe dni konieczne jest włączenie do diety produktów zawierających witaminę D (ryby morskie, jajka, mleko, olej lniany, grzyby shitake). Szczególnie w okresie jesienno- zimowym powinniśmy zadbać także o suplementację witaminą D. Zwróćmy uwagę na rodzaj preparatów i wybierzmy lek zamiast suplementu diety. Odpowiednią dawkę pomoże nam dobrać lekarz, dostosowując ją do naszych parametrów oraz stanu zdrowia.
Poznaj więcej przeciwzapalnych przypraw i ziół >>>
Zbilansowane posiłki
Jak poprawić odporność jesienią? Oprócz wdrożenia pokarmów dbających o dobrą pracę układu immunologicznego popracuj nieco nad proporcjami poszczególnych makro i mikroelementów lądujących na Twoim talerzu. Ponadto wystrzegaj się znacznych deficytów kalorycznych i dostarczaj sobie niezbędnych witamin i minerałów.
Przykładem idealnie opracowanego menu jest dieta Balance Immune od Love Catering. Zawiera ona nie tylko wszelkie makro i mikroskładniki potrzebne do zachowania zdrowia w jesienno-zimowe miesiące, ale także oferuje opcję zamówienia shotów odpornościowych. Do ich przyrządzenia wykorzystujemy metodę tłoczenia na zimno w celu zachowania wszystkich wartości odżywczych w finalnym produkcie. Co więcej, możesz cieszyć się aż 3 różnymi wariantami smakowymi! Z naszą dietą nie musisz znać zasad komponowania zbilansowanych dań i w prosty sposób możesz ustrzec się przed infekcjami i złym samopoczuciem!
Poznaj więcej sposobów na wspieranie odporności, dzięki diecie >>>
Witamina C
Herbata z cytryną to jeden z najczęściej polecanych napojów na chłodne dni. Z pewnością warto rozważyć ją jako dodatkowe źródło płynów podczas przeziębień i w stanach podgorączkowych. Jednak mimo tego, że napitek ten rozgrzewa i nawadnia organizm, nigdy nie udowodniono jego zbawiennego działania na odporność.
Opinia na temat herbaty z cytryną wynika prawdopodobnie z tego, że gros osób uważa cytrusy za doskonałe źródło witaminy C. Owoce te faktycznie ją zawierają, niemniej jednak na rynku znaleźć można całe spektrum pokarmów roślinnych mogących poszczycić się znacznie wyższym stężeniem kwasu askorbinowego. W grupie tej prym wiedzie przede wszystkim czerwona i żółta papryka, natka pietruszki, dzika róża, warzywa kapustne oraz owoce jagodowe.
Poznaj programy żywieniowe Love wspierające odporność organizmu >>>