Awokado jest owocem, które ma dość specyficzny smak, dlatego ma swoich zwolenników, ale też przeciwników. Mimo że jest to jeden z najzdrowszych owoców na całym świecie i zawiera mnóstwo witamin oraz mikroelementów, które poprawiają naszą odporność, a także wzmacniają pracę całego organizmu, niektóre osoby uważają, że awokado ma mdły, nieco mydełkowaty smak. Nic bardziej mylnego! Uważamy, że awokado jest świetnym owocem, który nadaje się nie tylko do sałatek, ale przede wszystkim na kanapki. W naszych dietach pudełkowych bardzo często wykorzystujemy ten owoc do przyrządzania znakomitych potraw, które uwielbiają nasi Klienci. W LOVE Catering stawiamy przede wszystkim na zdrowe składniki, dlatego chętnie tworzymy dania z awokado w roli głównej.
Jeśli jednak chcesz przygotować samodzielnie pożywne śniadanie, koniecznie postaw na dojrzałe awokado oraz świeże, chrupiące pieczywo. Z uwagi na to, że awokado samo w sobie zawiera dużo tłuszczy – aczkolwiek tych zdrowych, jeśli zdecydujesz się podać kanapki, możesz śmiało zrezygnować z masła. Dojrzałe awokado warto rozgnieść na kawałki, dodać do niego soli i pieprzu i posmarować kromkę pieczywa taką właśnie pastą. Na to można dodać rzodkiewkę, pomidory, a nawet jajko, dzięki czemu całe śniadanie będzie bardzo pożywne i odżywcze. Przygotowanie takich kanapek wymaga świetnego wyczucia smaku, ale też nieco wyobraźni. Kanapki z awokado na śniadanie lub na kolację nie muszą być nudne i smakować mdło – przekonasz się o tym, próbując naszych przepysznych diet pudełkowych, takich jak Low Carb, Slim Fit, Balance, Sport itp.
Kanapka z awokado z dodatkiem sera i gruszki – nietypowe tosty idealne na śniadanie
Jeśli nie jesteś zwolennikiem tradycyjnych kanapek nawet z dodatkiem awokado – możesz śmiało postawić na pyszne, niecodzienne tosty. Przyda Ci się do tego ulubione pieczywo, awokado, przyprawy, pokrojona w plastry gruszka, miód oraz ser, na przykład gorgonzola. Wszystko to ułóż na pieczywie i możesz opiekać w zwykłym tosterze, dzięki czemu uzyskasz pyszne, chrupiące tosty. Takie śniadanie z pewnością zachwyci nie tylko Ciebie, ale również wszystkich domowników, a nawet gości. Możesz podać tosty z gruszką i awokado gościom na przystawkę nawet na rodzinnym przyjęciu. Takie kanapki są inspirowane potrawami z naszych diet pudełkowych LOVE Catering, w których wykorzystujemy awokado na wiele różnych sposobów – również na kanapkach. Skosztuj dań z naszego cateringu, po czym spróbuj zastosować nasze autorskie pomysły do urozmaicenia swojego codziennego planu żywieniowego.
Czy kanapki z awokado muszą być nudne? Przysmak z wiosennymi warzywami oraz pastą sezamową
Twoim ulubionym śniadaniem są kanapki z warzywami? Świetnie się składa! Przygotuj standardowe składniki, takie jak lubisz sezonowe warzywa oraz awokado. Warzywa pokrój w plastry, awokado rozgnieć i rozsmaruj na pieczywie lub również pokrój w plasterki, po czym ułóż je na kanapce. Możesz dodać pomidora, świeży szczypiorek, rzodkiewkę, a nawet szpinak, po czym dodać do kanapki odrobinę pastę tahini, czyli pasty sezamowej. Taka kanapka z pewnością zasmakuje wszystkim smakoszom, którzy cenią sobie niebanalne jedzenie oraz fenomenalną kuchnię. Nie chce Ci się samemu przygotowywać posiłku? Nic straconego! Wybierz jedną z naszych diet pudełkowych i sprawdź, czy wytrawne kanapki z awokado zadowolą Twoje kubki smakowe!
Klasyka zawsze na topie – proste kanapki z awokado i jajkiem
Jeśli powyższe przepisy wydają Ci się zbyt wykwintne i cenisz sobie w kuchni prostotę – koniecznie wypróbuj tradycyjnych kanapek z awokado i jajkiem. Z dojrzałego owocu możesz przygotować pastę jajeczną w blenderze bądź drobno pokroić, ugotować jajko i dodać je razem z przyprawami, po czym wymieszać. Taka pasta świetnie sprawdzi się nie tylko na zwykłym pieczywie, ale również na chlebie żytnim. Do kanapek z awokado i jajkiem możesz dodać soczyste pomidory, ogórka, koperek, szczypiorek, a nawet majonez. Jeśli jednak jesteś na diecie, radzimy wykorzystać majonez wegetariański lub po prostu zrezygnować z tego dodatku. Samo awokado z jajkiem już smakuje idealnie, dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie. Jeśli chcesz zachować zielony kolor pokrojonego lub rozdrobnionego awokado, warto skropić je sokiem z cytryny, ale na tyle delikatnie, aby cała potrawa nie była zbyt kwaśna. Sok z cytryny pozwala zachować owocom świeżość na dłużej, dzięki czemu awokado nie czernieje i świetnie prezentuje się nawet na najzwyklejszych kanapkach. Menu LOVE Catering jest wzbogacone o mnóstwo potraw z wykorzystaniem awokado. Jednym z naszych ulubionych sposobów podawania kanapek jest właśnie pasta, do przygotowania której stosujemy patent z sokiem z cytryny, aby nie traciła koloru.
Bułka z awokado i serkiem śmietankowym – pyszna kolacja, która rozpieści Twoje kubki smakowe
Jeśli dalej zastanawiasz się, z czym jeść awokado na kanapce, mamy dla Ciebie świetną propozycję. Kanapki z awokado i serkiem topionym oraz świeżym szczypiorkiem sprawdzą się tutaj idealnie. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą, pełnoziarnistą bułkę, na której rozsmarujesz swój ulubiony serek śmietankowy. Pokrojone w plastry awokado ułóż na bułce, po czym posyp je solą i pieprzem oraz świeżym szczypiorkiem. Takie kanapki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smaki, które łączą się ze sobą, sprawiają, że cała potrawa jest przepyszna, a przy tym niebanalna. W zależności więc od Twoich indywidualnych preferencji możesz przygotować kanapki z awokado na wiele różnych sposobów. Wystarczy, że dodasz kilka świeżych warzyw, ulubiony ser, możesz również postawić na wędlinę, tworząc idealne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, drugie śniadanie, jak i podwieczorek czy lunch. Jeśli natomiast nie przepadasz za gotowaniem, robieniem kanapek i spędzaniem czasu w kuchni – wybierz dietę pudełkową z naszej oferty LOVE Catering i rozkoszuj się intensywnymi smakami potraw z wykorzystaniem awokado.