Awokado – od przepisów po najczęstsze pytania

Awokado jest owocem, które dość często wzbudza kontrowersje. Każdy, kto choć raz był na diecie odchudzającej, z pewnością nieraz słyszał o prozdrowotnych właściwościach awokado. Jedna szkoła mówi o tym, jak wiele wartości odżywczych i witamin zawiera 100 g tego owocu, natomiast druga – radzi uważać na nijaki smak kojarzący się z konsystencją mydła. Jedno jest pewne – awokado jest nie tylko idealne dla osób, które pragną zadbać o zdrową dietę, ale również dla wszystkich tych, którzy cenią sobie jego właściwości. Dzisiaj, kiedy spopularyzowane zostały diety odchudzające, awokado jest jednym z głównych elementów takiego stylu odżywiania. W dietach LOVE Catering bardzo często wykorzystujemy awokado do tworzenia wyśmienitych, ale przede wszystkim zdrowych posiłków, które zachwycają smakiem i są odpowiednio zbilansowane.

Awokado jest dość specyficznym owocem o niepowtarzalnym smaku. Dla niektórych może być nieco mdłe, jednak wielu smakoszy ceni sobie uniwersalizm i możliwość skomponowania tego owocu z mnóstwem innych produktów czy przypraw. Awokado jest świetnym źródłem wielu witamin, dlatego warto po nie sięgać, jeśli zależy Ci na utrzymaniu zdrowej sylwetki oraz optymalnego zdrowia. Awokado zalicza się do jednego z najzdrowszych owoców na całym świecie, a jego miąższ jest bardzo odżywczy. Od zarania dziejów stosuje się ten owoc na łagodzenie bólu brzucha, biegunek, wrzodów żołądka, a nawet cukrzycy. Z uwagi na wysoką zawartość składników odżywczych świetnie sprawdzi się jako pomoc w profilaktyce prozdrowotnej. Warto włączyć do swojego dotychczasowego jadłospisu awokado, ponieważ wspiera ono układ odpornościowy, dzięki czemu nasz organizm staje się silniejszy i nieco bardziej odporny na wirusy czy bakterie. Jeśli nie do końca wiesz, do jakich posiłków można wykorzystać awokado – skorzystaj z naszej diety pudełkowej. W każdej z nich znajdziesz kilka rewelacyjnych potraw z tego właśnie owocu. Szczególnie polecamy dietę Low Carb, czyli niskowęglowodanową, która ogranicza poziom spożycia węglowodanów do zaledwie 30% i skupia się na dużej ilości warzyw oraz owoców.

Czy awokado jest zdrowe?

Awokado jest bardzo zdrowe, a z uwagi na to, że zawiera szereg witamin oraz wartości odżywczych, jest określane mianem najzdrowszego owocu na całym świecie. Warto zwrócić uwagę na to, że awokado ma bardzo niską zawartość cholesterolu, dzięki czemu nadaje się dla osób z zaburzeniami na tym tle. Dodatkowo awokado jest szczególnie polecane dla osób, które są na diecie niskowęglowodanowej oraz Slim Fit i zależy im na zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Z uwagi na to, że awokado wyróżnia się dużą zawartością tłuszczy, aczkolwiek tych zdrowych, posiłek złożony między innymi z tego owocu jest dużo bardziej sycący aniżeli zwykła kanapka. W awokado znajdziesz dużą ilość błonnika, co również nadaje uczucie pełności, a przy tym poprawia perystaltykę jelit. Awokado ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega – a dokładnie kwasów omega-3, omega-6 oraz omega-9. O ich cennym działaniu dowiesz się z naszych poprzednich artykułów, w tym między innymi w tekście na temat kwasów omega 3 i 6.

Co można zrobić z awokado?

Awokado jest owocem bardzo wszechstronnym. Można je podawać na wiele sposobów – najpopularniejsze są właśnie kanapki bądź sałatki. Oto kilka przykładów potraw, które można zrobić z awokado:

  • pasta kanapkowa,
  • zielony koktajl,
  • sos do makaronu,
  • sałatkę,
  • tortille,
  • naleśniki z awokado,
  • awokado faszerowane tofu,
  • a nawet krem czekoladowy do deserów.

Wiele z powyższych dań znajdziesz w naszym cateringu dietetycznym LOVE Catering.

FAQ – najpopularniejsze pytania dotyczące spożywania awokado

Poniżej odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania związane z właściwościami i sposobem przyrządzania awokado:

 

1. Awokado to owoc czy warzywo?

Awokado to owoc, który bardzo często jest mylony z warzywem. Kilka lat temu było o tym bardzo głośno – wielu specjalistów wypowiadało się na ten temat, podkreślając fakt, że awokado, z uwagi na to, że posiada dużą pestkę, należy do grupy owoców. Mimo że nie jest to produkt słodki, powinniśmy zatem jednak zaliczyć go właśnie do tej grupy produktów. Przez długi czas większość z nas była pewna, że awokado jest warzywem, dzisiaj ten mit został całkowicie obalony.

 

2. Co zrobić z pestką awokado?

Pestkę awokado możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Z takiej pestki można wyhodować nową roślinę, która będzie pięknie rosła i prezentowała się świetnie na parapecie w Twoim domu. Niedawno również odkryto, że pestki awokado są zupełnie nietrujące i można je również spożywać, ponieważ zawierają wiele witamin i mikroelementów. Możesz również ją wykorzystać do przygotowania naparu z rumianku, melisy, miodu oraz wody – pestkę zalewa się, po czym dodaje cukru ze względu na jej gorzki smak.

 

3. Ile kalorii ma awokado?

Awokado w 100 g ma 160 kcal, co oznacza, że jest to świetny produkt do past bądź sałatek. Owoc jest bardzo sycący, dzięki czemu przez długi czas nie będziemy po nim głodni. W zależności od tego, z czym połączysz awokado, przejmie ono smak potrawy, a dobrze doprawione będzie idealnym sposobem na odżywcze śniadanie czy pożywną kolację.

 

4. Czy awokado tuczy?

Awokado spożywane w odpowiedniej ilości samo w sobie nie tuczy. Warto jednak zachować umiar w spożywaniu tego owocu, ponieważ, tak jak każdy inny produkt regularnie jedzony w nadmiernej ilości może przyczynić się do przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dobrze jest więc obserwować organizm i dawkować spożycie tego zielonego owocu.

 

5. Czy można jeść awokado codziennie?

Awokado można jeść codziennie, ale w niewielkich porcjach. Ze względu na fakt, że jest to owoc bogaty w tłuszcze, może spowodować niewielki przyrost tkanki tłuszczowej, oczywiście, jeśli będziemy go spożywać w dużych ilościach. Jeśli więc jesteś fanem awokado i często po nie sięgasz – obserwuj swoje ciało i dawkuj odpowiednie porcje.

 

6. Jakie witaminy ma awokado?

Awokado zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, duże ilości fitosteroli, potas, fosfor, miedź, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, A, C, E, a także witaminę K i kwas foliowy. Jest więc bardzo wartościowym produktem, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Owoc ten ma również wysoką zawartość tłuszczu – nawet do 20%, małą ilość białka – około 3% oraz niewielką ilość węglowodanów – niecałe 5%. Dodatkowo wyróżnia się wysoką ilością błonnika, a jednym z jego głównych składników jest miąższ zawierający duże ilości wody.

 

7. Czy można jeść niedojrzałe awokado?

Nie powinno się jeść niedojrzałego awokado, ponieważ może to spowodować problemy żołądkowe. Zdarza się, że w sklepach ciężko znaleźć dojrzały owoc, dlatego warto pamiętać o tym, że jeżeli zakupisz niedojrzałe awokado, jego smak może być zupełnie inny, a dodatkowo spożycie takiego owocu może powodować bóle brzucha. Zalecamy raczej spożywanie całkiem dojrzałego owocu, aby uniknąć nieprzyjemności związanych z biegunką czy nudnościami.

 

8. Czy niedojrzałe awokado jest trujące?

Niedojrzałe awokado nie jest trujące. Nie zaleca się jednak spożywania go, kiedy jeszcze w pełni nie dojrzało. Może się zdarzyć, że po spróbowaniu takiego owocu, wystąpią u Ciebie dolegliwości brzuszne, dlatego unikaj kosztowania niedojrzałego awokado. W przypadku kory oraz liści – zawierają toksyczne substancje, dlatego absolutnie nie należy ich jeść.

 

9. Jak wygląda dojrzałe awokado?

Dojrzałe awokado jest zielone. Ma intensywny kolor, czasami nieco ciemniejszy, a także równą powierzchnię skórki (zdarzają się odmiany z chropowatą skórką). Wybierając w sklepie taki owoc, sprawdź, czy nie jest zgniłe, ani zbyt twarde, ponieważ może to świadczyć o tym, że nie nadaje się do spożycia.

 

10. Kiedy awokado jest dojrzałe?

Awokado jest dojrzałe wtedy, kiedy jego skórka jest intensywnie zielona, a miąższ miękki. Przed zakupem warto obejrzeć owoc z każdej strony, aby sprawdzić, czy nie jest ono przejrzałe, a na jego powierzchni nie pojawiają się przebarwienia.

 

11. Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Dojrzałe awokado rozpoznasz po jego odcieniu. Intensywny lub delikatnie ciemniejszy kolor oznacza, że jest ono dojrzałe, natomiast ciemny, nieco fioletowy odcień wskazuje na to, że owoc jest zepsuty.

 

12. Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?

Możesz sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe, przyciskając delikatnie palec do skórki. Jeżeli miąższ ugina się i po chwili wraca do poprzedniego kształtu – takie awokado jest idealnie dojrzałe i nadaje się do spożycia.

 

13. Co zrobić, żeby awokado dojrzało?

Aby awokado dojrzało, należy je odłożyć na kilka dni do papierowej torby z owocami, takimi jak banan czy jabłko. Taka czynność sprawi, że owoc szybciej dojrzeje. Możesz także odłożyć je osobno – wówczas dojrzewanie może się nieco rozciągnąć w czasie.

 

14. Jak jeść awokado na surowo?

Awokado możesz jeść na surowo, podając je na kanapkach lub dorzucając do sałatki. W zależności od Twoich indywidualnych preferencji możesz je dowolnie doprawić, zjeść z jajkiem do pieczywa, a nawet bez żadnych dodatków.

 

15. Jak pokroić awokado?

Oczywiście można to zrobić na wiele sposobów – wystarczy usunąć pestkę, po czym pokroić awokado w paski bądź kostkę – w zależności od tego, czy chcesz z niego przygotować sałatkę lub kanapki. Aby skutecznie pozbyć się pestki z awokado, należy je przekroić dookoła i wbić mocno nóż w pestkę, po czym delikatnie ją wyciągnąć. Jest to jeden z najwygodniejszych i najszybszych sposobów na to, aby przygotować awokado do spożycia.

 

16. Jak przechowywać awokado po pokrojeniu?

Po pokrojeniu dojrzały owoc można przechowywać w lodówce, nie usuwając z niej pestki, ponieważ ona właśnie pomaga w zachowaniu świeżości owocu. Warto ją dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub owinąć folią spożywczą, co sprawi, że miąższ nie zczernieje i będzie dalej miał ładne zielonkawy kolor.

 

17. Czy awokado można trzymać w lodówce?

Przekrojone awokado warto trzymać w lodówce. W przypadku całego owocu przechowujemy awokado w ciepłym miejscu w temperaturze pomiędzy 20 a 25 stopni, chyba że nie zamierzamy go zjeść od razu, wtedy warto awokado przechowywać w lodówce.

 

18. Kto nie powinien jeść awokado?

Awokado nie powinny jeść osoby, które mają alergię na lateks, ponieważ może dojść do alergii krzyżowej lub bezpośrednio na awokado. Takie uczulenia występują przeważnie u małych dzieci lub młodzieży. Warto zwrócić uwagę na swędzenie, obrzęk i pęcherze na ustach czy trudności w oddychaniu, co zdarza się bardzo rzadko, jednak u osób z alergią mogą takie symptomy się pojawić. Dodatkowo niektóre leki mogą powodować skutki uboczne w połączeniu właśnie z tym owocem. Jeżeli leczysz się na chorobę przewlekłą, warto skonsultować ilość jego spożycia ze swoim lekarzem.

 

19. Czym zastąpić awokado?

Awokado możesz zastąpić zielonym pesto lub hummusem. W przypadku zdrowych deserów zamiast awokado możesz użyć masła orzechowego, banana lub nasiona chia.