Awokado jest owocem, z którego możesz przygotować wiele pysznych, a przede wszystkim zdrowych dań. Nawet kanapki smakują o wiele lepiej, jeśli dodasz do nich plasterek awokado, przyprawisz solą i pieprzem oraz dodasz świeży koperek lub soczystego pomidora. W zależności od tego, jaką preferujesz kuchnię i czy lubisz smak dojrzałego awokado, możesz zaszaleć i przygotować świetne dania, które w pewnością posmakują nie tylko Tobie, ale również Twoim najbliższym.
Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka propozycji, które możesz wykorzystać w swojej domowej kuchni. Proponowane przez nas potrawy sprawdzą się nie tylko na śniadanie czy kolację, ale również jako przystawka na rodzinnym przyjęciu. Wszystkie opisane przez nas dania są inspirowane menu z naszego cateringu dietetycznego LOVE Catering, dlatego jesteśmy pewni, że Ci posmakują!
Pierwszą, podstawową zasadą przygotowywania posiłków z awokado jest dopilnowanie, aby owoc był świeży i dojrzały. Jak to sprawdzić? Zwróć uwagę na skórkę, która powinna być soczyście zielona i nie powinno na niej być żadnych śladów obić czy pleśni. Jeśli chcesz, aby Twoje awokado było bardzo dojrzałe, delikatnie je naciśnij. Jeśli pod wpływem nacisku Twojego palca awokado staje się miękkie i delikatnie wraca do swojej prawidłowej formy – jest to idealny owoc, który możesz wykorzystać do różnych potraw. Bardzo ważny jest również sposób przechowywania takiego owocu – dojrzałe awokado warto trzymać w lodówce, aby dłużej było zdatne do spożycia, a przekrojone powinno dodatkowo zawierać pestkę, która znacznie przedłuża świeżość całego owocu. Dobrze jest również przekrojony owoc skropić sokiem z cytryny tak, aby miąższ nie sczerniał i wyglądał świeżo. Jeśli więc masz przygotowane awokado, które trzymałeś zgodnie z naszymi wskazówkami – koniecznie sprawdź nasze szybkie i pyszne przepisy.
Proste i zdrowe kanapki z awokado i jajkiem
W każdej kuchni podstawą są oczywiście kanapki, które są absolutną klasyką, szczególnie jeśli chodzi o śniadania czy kolacje bądź posiłki do pracy i szkoły. Awokado może być jednym z głównych składników pysznych, a przede wszystkim zdrowych kanapek. Do ulubionego pieczywa przygotuj pastę z awokado i jajkiem. Zetrzyj składniki na tarce, po wymieszaniu możesz rozsmarować taką pastę po bułce orkiszowej bądź żytnim pieczywie, a jeżeli preferujesz konsystencję nieco bardziej klejącą, możesz dodać do całości jogurtu lub majonezu – jeśli nie jesteś na diecie. Zwykłe kanapki możesz również przygotować, krojąc w plasterki awokado i wykorzystując do tego serek twarogowy, świeże warzywa, a nawet wędzonego łososia. Takie kanapki świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako pożywny posiłek do szkoły czy pracy. Do zwykłych kanapek możesz również przygotować pyszną sałatkę z awokado. Do owocu dodaj ugotowane jajka, które świetnie łączą się właśnie z awokado, pomidory, cieciorkę, mix sałat oraz dressing. Wszystko to wymieszaj w misce i dopraw wedle uznania. W ten sposób uzyskasz pożywne i przede wszystkim zdrowe danie, które uzupełni Twój organizm w niezbędne witaminy wzmacniające odporność.
Czy można przygotować obiad z awokado? Rewelacyjny przepis na pieczone pieczarki z awokado i szpinakiem
Mimo że awokado kojarzy się głównie z kanapkami lub pyszną pastą śniadaniową, można wykorzystać ten owoc również do przygotowania pożywnego obiadu, tak, jak robimy to w naszych dietach pudełkowych. Wystarczy, że umyjesz i obierzesz duże pieczarki, po czym nafaszerujesz je rewelacyjną pastą z awokado i szpinakiem. Do takiej pasty dobrze jest wykorzystać świeży szpinak, dojrzałe awokado, do tego sok z cytryny, pestki słonecznika lub dyni oraz ulubiony ser, na przykład mozzarella czy gorgonzola. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw nafaszerowane pieczarki do zapieczenia. Taki obiad z pewnością jest bardzo zdrowy, a przy tym lekki i pożywny. Awokado również sprawdzi się jako podstawa wegańskich burgerów – zamiast tradycyjnego mięsa wykorzystaj mięso wegetariańskie z białka sojowego, a majonez zastąp właśnie rozgniecionym awokado. Taka wersja fast foodu jest znacznie zdrowsza i nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Jesteśmy pewni, że takie burgery zachwycą każdego – nawet największego niejadka. W naszym cateringu znajdziesz niejedno danie z wykorzystaniem awokado właśnie w daniach obiadowych, wiosennych sałatkach czy wegetariańskich burgerach.
Idealna zupa na letnie upały – chłodnik z awokado
Lato jest okresem, kiedy bardzo często rezygnujemy z ciepłych potraw na rzecz lekkich zup czy delikatnych chłodników. Jeśli zastanawiasz się, czy z awokado możesz zrobić przepyszne i pożywne danie w formie chłodnika – koniecznie wypróbuj nasz autorski przepis. Do przygotowania chłodnika będziesz potrzebować dojrzałego awokado, zielonego ogórka i jogurtu naturalnego, szczypiorku, kilku listków mięty oraz ulubionych przypraw. Jeśli lubisz duże kawałki warzyw, możesz pokroić awokado i ogórka w nieco większą kostkę, po czym wymieszać z ogórkiem, przyprawami i skropić sokiem z limonki lub cytryny. Jeśli jednak nie lubisz dużych kawałków warzyw w zupach czy chłodnikach – zetrzyj awokado i ogórka na tarce i posiekaj drobno szczypiorek, ewentualnie koperek – w zależności od Twoich indywidualnych preferencji smakowych. Wszystko razem wymieszaj i schłodź w lodówce około godzinę. Taki chłodnik z świetnie sprawdzi się na wakacyjne upały, a nawet na podróż.
Znakomita tarta z warzywami i awokado
Kolejnym przepisem wartym wypróbowania jest rewelacyjna tarta z warzywami z dodatkiem rzodkiewki, pora oraz awokado. Jeśli nie przepadasz za pieczeniem i gotowaniem, możesz kupić gotowy spód do tarty. Jest to na tyle dobre ułatwienie, że zaoszczędzisz czas i nie będziesz musiała się męczyć z przygotowaniem ciasta. Pokrój rzodkiewkę w plasterki, jak również ogórka, pora i przygotuj delikatny sos z awokado. Pokrój awokado na kawałki i wrzucić do blendera, dodaj śmietanę albo jogurtu ulubionego, startego sera i wszystko to wymieszaj. Gotowe ciasto przykryj masą i ułóż efektownie pokrojone warzywo. Danie możesz zapiec w piekarniku i podawać z dodatkiem ulubionych kiełków, posypując pieprzem. Nie uznajesz gotowego ciasta ze sklepu? Świetnie! Możesz przygotować spód żytni bądź klasyczny z mąki pszennej, mieszając mąkę z masłem lub odrobiną oleju kokosowego oraz szklanką wody. Wszystko to wymieszaj i zagnieć ciasto, delikatnie je schłódź i zapiecz w piekarniku. Mimo że wydaje się to być dość czasochłonne – nic bardziej mylnego! Do takiej tarty możesz również dodać szparagi, cebulę, suszone pomidory, a nawet kukurydzę.
Nie musisz trzymać się tradycyjnych przepisów i stawiać na konwenanse – kuchnia jest po to, aby puścić wodze fantazji i próbować zupełnie nowych smaków. Nawet jeśli nie lubisz gotować, albo po prostu nie masz na to czasu, możesz zamówić gotową dietę pudełkową z LOVE Catering. Proponujemy Ci bogatą ofertę zdrowych, dobrze zbilansowanych diet z posiłkami z awokado, jak np. menu dla sportowców, dietę Office – dedykowaną osobom pracującym w biurach, czy MAMA – stworzoną z myślą o kobietach w ciąży.