Ciąża to czas, w którym kobiecy organizm doświadcza wielu zmian, zwłaszcza na tle fizjologicznym i hormonalnym. Ciało musi przystosować się do nowej sytuacji i warunków, w jakich przyszło mu funkcjonować. Aby ułatwić mu ten niekiedy trudny okres, przyszła mama powinna zadbać nie tylko o swój komfort psychiczny, odpoczynek i odpowiednią podaż snu, ale także zdrową i zbilansowaną dietę. Dlaczego dieta w ciąży jest tak ważna i jakie ma znaczenie dla matki i dziecka? Jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej? Czy warto skonsultować się w tej kwestii z dietetykiem lub postawić na popularny w tych czasach catering dietetyczny? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Dlaczego dieta dla mam jest tak ważna?
W czasie ciąży w organizmie kobiety wzrasta zapotrzebowanie na pewne składniki odżywcze, które wspomagają rozwój płodu i utrzymują przyszłą mamę w dobrej kondycji zdrowotnej. Odpowiednio skomponowane posiłki pozwalają zapobiec niebezpiecznym niedoborom, zmniejszają ryzyko zatrucia pokarmowego, dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, a do tego niwelują nudności i wymioty, które najczęściej dają się we znaki w pierwszym trymestrze ciąży.
Prawidłowo ułożona dieta w ciąży jest równie istotna w kontekście przyrostu masy ciała. Szkodliwy mit, że w stanie błogosławionym należy jeść za dwoje, został już dawno obalony. Dzisiaj częściej słyszy się „jedz dla dwojga, nie za dwoje”, co zdecydowanie lepiej odzwierciedla aktualne zalecenia Instytutu Matki i Dziecka. Oznacza to, że komponując jadłospis, warto zadbać nie tylko o odżywczość posiłków, ale także ich optymalną wartość energetyczną.
Pamiętaj, że dzień rozwiązania nie wiąże się z powrotem do dawnych nawyków żywieniowych. Jeśli zdecydujesz się na karmienie piersią, zadbaj o odpowiednią jakość pokarmu, która w dużym stopniu zależy od tego, co na co dzień spożywasz. Idealna dieta mamy karmiącej powinna wspomóc przebieg laktacji, wzmocnić Twój organizm po porodzie i zaspokoić potrzeby żywieniowe Twojego dziecka. Jak taka dieta wygląda w praktyce? Czego nie można jeść w ciąży i w trakcie karmienia piersią, a po co warto sięgać?
Dieta mamy karmiącej lub oczekującej dziecka – najważniejsze zasady
Wbrew powszechnym opiniom dieta w ciąży i w trakcie karmienia piersią nie musi wiązać się z ogromnym poświęceniem i licznymi wyrzeczeniami. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby wyciągnąć z niej jak najwięcej korzyści. Ważne, aby jadłospis był urozmaicony i oparty na produktach z każdej grupy. Nie powinno zabraknąć w nim warzyw i owoców, produktów zbożowych, mięsa, ryb, jaj oraz mleka i jego przetworów.
Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez pieczywa, staraj się sięgać po wypieki bazujące na mąkach z pełnego przemiału. Nie odmawiaj sobie kasz, chleba razowego czy płatków owsianych, które zawierają o wiele więcej wartości odżywczych niż ich wysokoprzetworzone odpowiedniki. Jesteś fanką warzyw i owoców? Stawiaj głównie na te w surowej wersji, które zawierają najwięcej witamin, minerałów i błonnika. Kobietom w ciąży szczególnie polecane są brokuły, pomidory, marchew, natka pietruszki oraz brukselka.
Jeśli Twoje dziecko nie wykazuje objawów uczulenia na laktozę lub kazeinę, warto wdrożyć do codziennego menu mleko o niskiej zawartości tłuszczu i jego przetwory. Produkty z tej grupy obfitują w witaminy B2 i B12, które wspomagają szereg procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Przetwory mleczne uchodzą także za bogate źródło wapnia, który uznawany jest za najważniejszy materiał budulcowy zębów i kości.
Podstawą diety mamy karmiącej lub oczekującej dziecka są ryby morskie oraz mięso. Te pierwsze mogą poszczycić się wysoką zawartością kwasów omega-3, które mają znaczny wpływ na rozwój intelektualny niemowlaka. Mięso natomiast zapewni Tobie i maluchowi odpowiednią ilość żelaza i pełnowartościowego białka. Świetnie sprawdzi się tutaj drób, który jest lekkostrawny i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu.
Czego nie można jeść w ciąży i w trakcie karmienia piersią?
Choć lista zalecanych produktów w diecie mamy jest bardzo długa, nie brakuje również takich, które należy ograniczyć, a nawet całkowicie wyeliminować z codziennego menu. W ścisłej czołówce znajdują się oczywiście fast foody i wysokoprzetworzone słodycze, w których dominuje sól, cukier oraz tłuszcze trans. Już sam nadmiar soli w diecie negatywnie wpływa na organizm – często dodawana do potraw, przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego i powstawania obrzęków. Czego nie można jeść w ciąży i w trakcie karmienia piersią? Oto lista najpopularniejszych produktów:
- wędzone ryby,
- wysokoprzetworzone produkty mięsne,
- niepasteryzowane mleko i jego przetwory,
- podroby,
- surowe jaja,
- kiełki warzywne,
- surowe lub niedogotowane mięso,
- surowe ryby i owoce morza,
- niektóre rodzaje ryb (np. makrela, miecznik, tuńczyk).
Catering dietetyczny od LOVE dla każdej mamy
Odpowiednio zbilansowana dieta w ciąży i w trakcie karmienia piersią to podstawa prawidłowego rozwoju dziecka i dobrego samopoczucia każdej mamy. Powinna być ona nie tylko bogata w witaminy i minerały, ale także jak najbardziej zróżnicowana i dopasowana pod względem kalorycznym.
Jeśli nie czujesz się na siłach, aby samodzielnie rozpisać swój jadłospis, nie bój się zwrócić o pomoc do specjalistów w dziedzinie odżywiania. To właśnie z myślą o takich osobach jak Ty przygotowaliśmy catering dietetyczny MAMA dedykowany kobietom w ciąży i mamom karmiącym piersią.
Posiłki zawarte w naszym autorskim programie żywieniowym zostały opracowane przez certyfikowanych dietetyków. Pamiętaj, że w razie jakichkolwiek wątpliwości możesz skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej – wypełnij formularz kontaktowy na naszej stronie, a eksperci z Love Catering odpowiedzą na nurtujące Cię pytania.
Jesteś zdecydowana na skorzystanie z naszej oferty? Złóż zamówienie w naszym intuicyjnym panelu. Wystarczy zaledwie kilka kliknięć, aby dostosować catering dietetyczny do swoich potrzeb i cieszyć się smacznymi i zdrowymi posiłkami.
Przeczytaj więcej o diecie MAMA >>