Każda zdrowa dieta powinna zapewniać organizmowi odpowiednią ilość wszystkich makro i mikroelementów. Jeśli korzysta się z wszystkich dostępnych, ale naturalnych produktów, zbilansowanie swojego jadłospisu jest bardzo proste. Problemy pojawiają się w momencie, gdy chce się z diety wyeliminować mięso i produkty odzwierzęce. O ile nie ma problemów z węglowodanami i zdrowymi tłuszczami, tak kwestia białka wymaga wiedzy odnośnie najlepszych jego źródeł roślinnych.
Wszystkie makroelementy mają swoje konkretne przeznaczenie, dlatego też istotne jest odpowiednie zbilansowanie diety. Wszystkie łączy fakt, że organizm może wykorzystywać je do pozyskiwania energii. Cechą charakterystyczną białka jest rola jaką pełni w organizmie. Jest ono podstawowym materiałem budulcowym wszystkich komórek i jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu regeneracji. Białko roślinne według wielu badań może wpływać pozytywnie na stan zdrowia poprzez zapobieganie chorobom cywilizacyjnym takim jak cukrzyca, otyłość czy schorzenia sercowo-naczyniowe. Istotne jest, by stosować białko pełnowartościowe.

Białko kłada się z aminokwasów i wszystkie z nich są istotne dla organizmu. Dzieli się je na endogenne, czyli takie, które organizm jest w stanie wytworzyć sam, oraz egzogenne, które do organizmu trafić muszą z zewnątrz czyli wraz z pożywieniem. Dlatego tez istotne jest odpowiednie ułożenie diety, szczególnie wegańskiej. W wielu przypadkach białko roślinne jest niekompletne, dlatego też niezbędne jest właściwe zestawienie składników, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. W tym celu warto poznać najlepsze źródła wegańskiego białka i zadbać o umieszczenie ich w swoim jadłospisie.
W przeciwieństwie do białka pochodzenie zwierzęcego, białko roślinne jest nieco gorzej przyswajalne.
Różnica w przyswajalności, zależnie od jego źródła, jest niższa od 10% do 40%. Wynika to bezpośrednio z budowy białek. Białko zwierzęce posiada wiązania aminokwasów oraz ich zawartość odpowiadające białkom ludzkim. W przypadku białka pochodzenia roślinnego, występuje ono w towarzystwie błonnika pokarmowego i kwasu fitynowego, przez które wchłanianie go jest utrudnione. Większość roślin zawiera białka składające się z niekompletnej liczby aminokwasów egzogennych, lub zawierają ich zbyt małą ilość. Nie oznacza to jednak, że są one mniej wartościowe. Wystarczy stosować dietę bogatą w rośliny z różnych grup, by zapewnić organizmowi pełnego kompletu aminokwasów. Istotne jest, by wszystkie aminokwasy były dostarczane każdego dnia, by organizm mógł przeprowadzać proces regeneracji we właściwy sposób.
Zdrowa dieta wegańska, dostarczająca wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów, powinna składać się z produktów należących do różnych grup. Podzielić je można na:

By odżywiać się zdrowo i zapewnić organizmowi wystarczającą ilość białka na diecie wegańskiej, niezbędne będzie łączenie produktów z wyżej wymienionych grup. Wiele osób decyduje się na catering dietetyczny, ponieważ obecne w nim diety są opracowywane i bilansowane przez doświadczonych specjalistów z zakresu żywienia. Dbają oni o przygotowanie wszystkich jadłospisów z uwzględnieniem zawartości niezbędnych aminokwasów w odpowiednich ilościach. Każda dieta pudełkowa jest zbilansowana i przygotowywana ze świeżych produktów wysokiej jakości. Odpowiednia obróbka wszystkich składników gwarantuje utrzymanie ich najważniejszych właściwości. W przypadku samodzielnego układania diety, niezbędne będzie zapoznanie się z najlepszymi źródłami białka z każdej kategorii produktów.
Każda z wcześniej wymienionych grup roślinnych zawiera produkty, które są wyjątkowo bogate w białko.

Wiele osób obawia się, że białko w diecie wegańskiej nie będzie wystarczające dla organizmu
. Z tego też powodu rezygnowanie z produktów odzwierzęcych u takich osób następuje stopniowo, wraz ze zdobywaniem wiedzy o kolejnych produktach roślinnych. Obawy te są nieuzasadnione, ponieważ wystarczy odpowiednie ułożenie jadłospisu, z uwzględnieniem produktów zawierających różne aminokwasy egzogenne, by zapewnić organizmowi wystarczającą ilość materiału budulcowego, niezbędnego do procesu regeneracji komórkowej. W przypadku osób intensywnie trenujących można zastosować dodatkową suplementację. Białka pochodzenia roślinnego znaleźć można również w odżywkach białkowych dla sportowców. Wystarczy wybierać produkty przeznaczone dla wegan.
Przeczytaj także:
Jesień to pora roku, która potrafi dać się we znaki – krótsze dni, mniej słońca i niższe temperatury sprawiają, że wielu z nas doświadcza spadku energii i pogorszenia nastroju. Sprawdź, jak zdrowe jedzenie może pomóc w jesiennej chandrze i dlaczego catering dietetyczny może być dla Ciebie wsparciem w tym trudniejszym okresie roku.
Czytaj dalej
Okres przedświąteczny potrafi wystawić nasze zdrowe nawyki na próbę. W tym czasie warto szczególnie zadbać o świadome planowanie i prostotę wyborów, tak aby utrzymać równowagę między obowiązkami a troską o siebie.Kluczem jest zbilansowany jadłospis, bogaty w makroskładniki wspierające energię i dobre samopoczucie. Regularne posiłki pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi i zapobiegają napadom głodu – w tym zakresie świetnie sprawdzają się dieta Balance lub dieta Slim […]
Czytaj dalej
Rozgrzewające i zdrowe napoje na zimę to przede wszystkim takie, które dają szybkie odczucie ciepła i jednocześnie realnie wspierają odporność, trawienie oraz metabolizm. W praktyce oznacza to napoje oparte na przyprawach termogenicznych (imbir, cynamon, goździki, kurkuma z pieprzem), parzone lub gotowane w sposób, który maksymalizuje ekstrakcję związków aktywnych, a jednocześnie chroni wrażliwe składniki, jak witamina C i enzymy miodu. Celem jest trwałe, „wewnętrzne” ciepło połączone z funkcjonalnością: mniej cukru, więcej […]
Czytaj dalejZapisując się do naszego newslettera, dowiesz się jako pierwszy o nowościach i promocjach!