Najlepszy catering dietetyczny w Krakowie od LOVE Catering!
Dowozimy aż do 3970 miejscowości w Polsce. Sprawdź listę miejscowości.

Dieta Comfort – jedz lekko i czuj się dobrze! 

Problemy trawienne, takie jak wzdęcia, uczucie ciężkości lub dokuczliwe bóle brzucha to popularne dolegliwości wśród wielu osób. Często wynikają one z diety bogatej w ciężkostrawne produkty – smażone potrawy, tłusty nabiał czy nawet surowe warzywa mogą powodować u niektórych dyskomfort i obciążać układ pokarmowy. Nieprzyjemne objawy mogą nasilać się po pewnych posiłkach, utrudniając funkcjonowanie i odbierając przyjemność z jedzenia. 

Pomocnym rozwiązaniem na tego typu dolegliwości może być zmiana diety na lekkostrawną, które odciąży układ trawienny i zapewni równowagę w układzie pokarmowym. W tym artykule przedstawimy ci dietę Comfort, omówimy jej zasady oraz założenia oraz przyjrzymy się jakie korzyści może przynieść zmiana sposobu żywienia. 

  1. Na czym polega dieta Comfort? 
  1. Zasady żywienia w diecie Comfort 
  1. Rola błonnika przy dolegliwościach trawiennych 
  1. Komu rekomendujemy dietę Comfort? 

Na czym polega dieta Comfort? 

Dieta Comfort jest modyfikacją diety standardowej, a jej głównym celem jest odciążenie układu pokarmowego. Jej zapotrzebowanie na energetyczne oraz składniki odżywcze odpowiada założeniom diety podstawowej. Główną zasadą diety jest wyeliminowanie produktów długo zalegających w żołądku i trudnych do strawienia. Jadłospis w diecie Comfort składa się z łatwo przyswajalnych dań i łagodnych dla żołądka składników. 

W diecie lekkostrawnej kluczową rolę odgrywa technika przyrządzania potraw i obróbka termiczna produktów. Przeciwskazane jest spożywanie produktów surowych. Rekomenduje się przyrządzanie potraw poprzez gotowanie w wodzie lub na parze, można zastosować również duszenie lub pieczenie z niewielką ilością tłuszczu. Smażenie jest zakazane. 

Zasady żywienia w diecie Comfort

W celu uniknięcia długo zalegającej treści pokarmowej w żołądku, rekomenduje się spożywanie mniejszych objętościowo posiłków o regularnych porach. Zaleca się od 4 do 6 posiłków dziennie. Poniżej przedstawiam kilka kluczowych założeń diety Comfort: 

– eliminacja potraw i produktów tłustych, smażonych 

– eliminacja produktów wędzonych  

–  ograniczenie produktów wzdymających – czyli warzywa kapustne, cebulowate i nasiona roślin strączkowych  

– ograniczenie ostrych przypraw – musztardy, chili, majonezu, octu winnego 

– eliminacja alkoholu 

– ograniczenie błonnika pokarmowego  

Produkty zbożowe 

Wybieramy produkty o niskiej zawartości błonnika pokarmowego. Zaleca się spożywanie pieczywa pszennego. Pieczywo mieszane można przyjmować w ograniczonych ilościach. Dozwolone są drobne kasze, drobne makarony, biały ryż, komosa ryżowa, płatki owsiane i jaglane. 

Nabiał  

Należy wykluczyć z diety produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu. Rekomenduje się mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, jogurty naturalne, sery twarogowe chude. Korzystnymi produktami w diecie Comfort jest również kefir oraz maślanka. Sery żółte i pleśniowe nie są wskazane. 

Mięso i ryby  

Najlepszym wyborem będą chude gatunki mięsa. Należy ograniczyć tłuste wędliny oraz wieprzowinę. Zgodnie z zaleceniami w diecie dwa razy w ciągu tygodniu powinna pojawić się chuda ryba morska – np. dorsz, sola, mintaj, pstrąg tęczowy. 

Jaja 

Jaja są bezpiecznym wyborem na diecie lekkostrawnej, najlepszą opcją są gotowane na miękko lub ścięte na parze w formie jajecznicy lub omletu. 

Tłuszcze 

Unikamy tłuszczów nasyconych, gdyż są one najbardziej ciężkostrawne. Staramy się sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego typu oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. W ograniczonych ilościach dozwolone jest spożycie masła, margaryn miękkich i śmietanki. 

Rośliny strączkowe 

Rośliny strączkowe są głównie kojarzone z wysoką zawartością błonnika oraz działaniem wzdymającym, z tego względu są one wykluczone z diety. W ograniczonych ilościach pozwala się spożywać młodą fasolkę i groszek. Ze względu na odmienny proces produkcji dozwolone jest również tofu. Natomiast jeżeli masz wrażliwy żołądek najlepiej całkowicie zrezygnuj z roślin nasion strączkowych. Jeśli jednak zależy Ci na włączeniu ich do diety zacznij od niewielkich porcji. 

Warzywa i owoce 

Rekomenduje się podawanie warzyw i owoców w formie przetartej – musy i przeciery. Ważne, aby produkty te obierać ze skórki i pozbywać się pestek oraz nasion. Dodatkowo ich strawność możemy poprawić dzięki obróbce termicznej takiej jak pieczenie, duszenie czy gotowanie. Należy wyeliminować warzywa kapustne, cebulowate, suszone owoce, owoce w syropach lub czekoladzie oraz wysokosłodzone dżemy. 

Słodycze 

Jeżeli zależy ci na słodkich posiłkach w jadłospisie, nie musisz z nich całkowicie rezygnować. Wysokotłuszczowe łakocie zamień na delikatne kisiele z owocami, budynie, galaretki lub ciasto drożdżowe.  

Napoje 

Przede wszystkim pamiętaj o piciu wody – przynajmniej 1,5 litra dziennie. Dozwolone są również napary ziołowe, lekkie napary herbaty, kompoty niskosłodzone i kawa zbożowa. Mocna kawa i herbata mogą podrażniać układ pokarmowy. Napoje gazowane oraz alkoholowe powinny zostać wyeliminowane z diety.  

Ważne, aby produkty dopierać indywidualnie w zależności od tolerancji na konkretne składniki. W miarę poprawy samopoczucia można stopniowo rozszerzać dietę o nowe produkty. 

Rola błonnika przy dolegliwościach trawiennych 

Błonnik jest składnikiem pochodzenia roślinnego, którego enzymy obecne w naszym układzie pokarmowym nie trawią. Błonnik pełni ogromną rolę w kontekście naszego zdrowia, szczególnie układu pokarmowego. Pełni wiele kluczowych funkcji, m.in:  

Dlaczego w takim przypadku, pomimo wielu korzyści oraz zbawiennego działania błonnika powinniśmy go ograniczać przy dolegliwościach trawiennych?  

Włókno pokarmowe zbudowane jest z dwóch frakcji: rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. W diecie lekkostrawnej szczególnie istotne jest ograniczenie błonnika nierozpuszczalnego. Frakcja nierozpuszczalna, na co wskazuje nazwa nie rozpuszcza się w wodzie i nie ulega procesom trawiennym, przez co jego struktura jest szorstka i włóknista. Błonnik nierozpuszczalny, obecnie przede wszystkim w otrębach, pełnoziarnistych produktach, surowych warzywach i owocach działa drażniąco na ścianę jelit, przyśpiesza pasaż treści pokarmowej przez co może nasilać nieprzyjemne dolegliwości. 

Dodatkowo fermentacja błonnika, a szczególnie polisacharydów w jelitach może powodować nadmierne wytwarzanie gazów, prowadząc do wzdęć, uczucia pełności i dyskomfortu. 

Pomimo konieczności ograniczenia błonnika nie należy go całkowicie eliminować! Należy wybierać produkty o niskiej zawartości błonnika, takie jak drobne kasze, pieczywo pszenne, dojrzałe owoce i warzywa pozbawione nasion oraz skórki. W diecie lekkostrawnej zalecane dzienne spożycie błonnika wynosi do 25 gram.  

Komu rekomendujemy dietę Comfort?

Dieta Comfort to rozwiązanie dla osób borykających się z problemami trawiennymi, wzdęciami czy refluksem. Ten wybór sprawdzi się również osobom w trakcie rekonwalescencji, osobom starszym lub osobom o niskiej aktywności fizycznej. 

Pamiętaj o swoich indywidualnych potrzebach przy wyborze diety, jeżeli czujesz się dobrze po spożyciu niewskazanych produktów na diecie Comfort nie musisz ich unikać. Zalecenia są tworzone dla całej populacji i mogą być modyfikowane w zależności od ogólnego samopoczucia i poziomu tolerancji na niektóre potrawy. 

Wybierając dietę Comfort możesz pomóc odciążyć swój układ pokarmowy i nie martwić się o dyskomfort trawienny. 

Bibliografia: 

  1. Ciborowska H. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka; 2014. 
  1. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej Bienkiewicz M., Bator E.,Bronkowska B., 2015 
  1. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej – Dieta lekkostrawna  

Julia Kaczmarczyk
Dietetyk Love Catering

Absolwentka kierunku żywienie człowieka, obecnie kontynuuje studia magisterskie z dietetyki, z szczególnym zainteresowaniem psychodietetyką. W kuchni stawia na szybkie i zdrowe posiłki przygotowywane z sezonowych produktów, a jej pasją jest kuchnia włoska. Uwielbia dobre seriale i smaczną kawę. W wolnym czasie Julia podróżuje, odkrywając nowe smaki i szukając kulinarnych inspiracji.

Pozostałe wpisy

Jak oczyścić i wspomóc swój organizm po świętach? Poznaj sposoby na detoks

Wykorzystaj początek roku, aby zadbać o swoje zdrowie i powrócić do równowagi po świąteczno-noworocznym okresie pełnym smakołyków.

Czytaj dalej

Wzmocnienie odporności – pomysły na posiłki oraz napoje

Jak zadbać o odporność jesienią? Poznaj sprawdzone sposoby, które pomogą Ci uniknąć infekcji w chłodne i dżdżyste dni!

Czytaj dalej

Odporność – jak wspomóc organizm i wzmocnić jego odporność

Jak zadbać o odporność jesienią? Poznaj sprawdzone sposoby, które pomogą Ci uniknąć infekcji w chłodne i dżdżyste dni!

Czytaj dalej

Mamy dla Ciebie zniżki i kupony rabatowe!

Zapisując się do naszego newslettera, dowiesz się jako pierwszy o nowościach i promocjach!

POZNAJ MENU NA NAJBLIŻSZE DNI