Problemy trawienne, takie jak wzdęcia, uczucie ciężkości lub dokuczliwe bóle brzucha to popularne dolegliwości wśród wielu osób. Często wynikają one z diety bogatej w ciężkostrawne produkty – smażone potrawy, tłusty nabiał czy nawet surowe warzywa mogą powodować u niektórych dyskomfort i obciążać układ pokarmowy. Nieprzyjemne objawy mogą nasilać się po pewnych posiłkach, utrudniając funkcjonowanie i odbierając przyjemność z jedzenia.
Pomocnym rozwiązaniem na tego typu dolegliwości może być zmiana diety na lekkostrawną, które odciąży układ trawienny i zapewni równowagę w układzie pokarmowym. W tym artykule przedstawimy ci dietę Comfort, omówimy jej zasady oraz założenia oraz przyjrzymy się jakie korzyści może przynieść zmiana sposobu żywienia.
Dieta Comfort jest modyfikacją diety standardowej, a jej głównym celem jest odciążenie układu pokarmowego. Jej zapotrzebowanie na energetyczne oraz składniki odżywcze odpowiada założeniom diety podstawowej. Główną zasadą diety jest wyeliminowanie produktów długo zalegających w żołądku i trudnych do strawienia. Jadłospis w diecie Comfort składa się z łatwo przyswajalnych dań i łagodnych dla żołądka składników.
W diecie lekkostrawnej kluczową rolę odgrywa technika przyrządzania potraw i obróbka termiczna produktów. Przeciwskazane jest spożywanie produktów surowych. Rekomenduje się przyrządzanie potraw poprzez gotowanie w wodzie lub na parze, można zastosować również duszenie lub pieczenie z niewielką ilością tłuszczu. Smażenie jest zakazane.
W celu uniknięcia długo zalegającej treści pokarmowej w żołądku, rekomenduje się spożywanie mniejszych objętościowo posiłków o regularnych porach. Zaleca się od 4 do 6 posiłków dziennie. Poniżej przedstawiam kilka kluczowych założeń diety Comfort:
– eliminacja potraw i produktów tłustych, smażonych
– eliminacja produktów wędzonych
– ograniczenie produktów wzdymających – czyli warzywa kapustne, cebulowate i nasiona roślin strączkowych
– ograniczenie ostrych przypraw – musztardy, chili, majonezu, octu winnego
– eliminacja alkoholu
– ograniczenie błonnika pokarmowego
Produkty zbożowe
Wybieramy produkty o niskiej zawartości błonnika pokarmowego. Zaleca się spożywanie pieczywa pszennego. Pieczywo mieszane można przyjmować w ograniczonych ilościach. Dozwolone są drobne kasze, drobne makarony, biały ryż, komosa ryżowa, płatki owsiane i jaglane.
Nabiał
Należy wykluczyć z diety produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu. Rekomenduje się mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, jogurty naturalne, sery twarogowe chude. Korzystnymi produktami w diecie Comfort jest również kefir oraz maślanka. Sery żółte i pleśniowe nie są wskazane.
Mięso i ryby
Najlepszym wyborem będą chude gatunki mięsa. Należy ograniczyć tłuste wędliny oraz wieprzowinę. Zgodnie z zaleceniami w diecie dwa razy w ciągu tygodniu powinna pojawić się chuda ryba morska – np. dorsz, sola, mintaj, pstrąg tęczowy.
Jaja
Jaja są bezpiecznym wyborem na diecie lekkostrawnej, najlepszą opcją są gotowane na miękko lub ścięte na parze w formie jajecznicy lub omletu.
Tłuszcze
Unikamy tłuszczów nasyconych, gdyż są one najbardziej ciężkostrawne. Staramy się sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego typu oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. W ograniczonych ilościach dozwolone jest spożycie masła, margaryn miękkich i śmietanki.
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe są głównie kojarzone z wysoką zawartością błonnika oraz działaniem wzdymającym, z tego względu są one wykluczone z diety. W ograniczonych ilościach pozwala się spożywać młodą fasolkę i groszek. Ze względu na odmienny proces produkcji dozwolone jest również tofu. Natomiast jeżeli masz wrażliwy żołądek najlepiej całkowicie zrezygnuj z roślin nasion strączkowych. Jeśli jednak zależy Ci na włączeniu ich do diety zacznij od niewielkich porcji.
Warzywa i owoce
Rekomenduje się podawanie warzyw i owoców w formie przetartej – musy i przeciery. Ważne, aby produkty te obierać ze skórki i pozbywać się pestek oraz nasion. Dodatkowo ich strawność możemy poprawić dzięki obróbce termicznej takiej jak pieczenie, duszenie czy gotowanie. Należy wyeliminować warzywa kapustne, cebulowate, suszone owoce, owoce w syropach lub czekoladzie oraz wysokosłodzone dżemy.
Słodycze
Jeżeli zależy ci na słodkich posiłkach w jadłospisie, nie musisz z nich całkowicie rezygnować. Wysokotłuszczowe łakocie zamień na delikatne kisiele z owocami, budynie, galaretki lub ciasto drożdżowe.
Napoje
Przede wszystkim pamiętaj o piciu wody – przynajmniej 1,5 litra dziennie. Dozwolone są również napary ziołowe, lekkie napary herbaty, kompoty niskosłodzone i kawa zbożowa. Mocna kawa i herbata mogą podrażniać układ pokarmowy. Napoje gazowane oraz alkoholowe powinny zostać wyeliminowane z diety.
Ważne, aby produkty dopierać indywidualnie w zależności od tolerancji na konkretne składniki. W miarę poprawy samopoczucia można stopniowo rozszerzać dietę o nowe produkty.
Błonnik jest składnikiem pochodzenia roślinnego, którego enzymy obecne w naszym układzie pokarmowym nie trawią. Błonnik pełni ogromną rolę w kontekście naszego zdrowia, szczególnie układu pokarmowego. Pełni wiele kluczowych funkcji, m.in:
Dlaczego w takim przypadku, pomimo wielu korzyści oraz zbawiennego działania błonnika powinniśmy go ograniczać przy dolegliwościach trawiennych?
Włókno pokarmowe zbudowane jest z dwóch frakcji: rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. W diecie lekkostrawnej szczególnie istotne jest ograniczenie błonnika nierozpuszczalnego. Frakcja nierozpuszczalna, na co wskazuje nazwa nie rozpuszcza się w wodzie i nie ulega procesom trawiennym, przez co jego struktura jest szorstka i włóknista. Błonnik nierozpuszczalny, obecnie przede wszystkim w otrębach, pełnoziarnistych produktach, surowych warzywach i owocach działa drażniąco na ścianę jelit, przyśpiesza pasaż treści pokarmowej przez co może nasilać nieprzyjemne dolegliwości.
Dodatkowo fermentacja błonnika, a szczególnie polisacharydów w jelitach może powodować nadmierne wytwarzanie gazów, prowadząc do wzdęć, uczucia pełności i dyskomfortu.
Pomimo konieczności ograniczenia błonnika nie należy go całkowicie eliminować! Należy wybierać produkty o niskiej zawartości błonnika, takie jak drobne kasze, pieczywo pszenne, dojrzałe owoce i warzywa pozbawione nasion oraz skórki. W diecie lekkostrawnej zalecane dzienne spożycie błonnika wynosi do 25 gram.
Dieta Comfort to rozwiązanie dla osób borykających się z problemami trawiennymi, wzdęciami czy refluksem. Ten wybór sprawdzi się również osobom w trakcie rekonwalescencji, osobom starszym lub osobom o niskiej aktywności fizycznej.
Pamiętaj o swoich indywidualnych potrzebach przy wyborze diety, jeżeli czujesz się dobrze po spożyciu niewskazanych produktów na diecie Comfort nie musisz ich unikać. Zalecenia są tworzone dla całej populacji i mogą być modyfikowane w zależności od ogólnego samopoczucia i poziomu tolerancji na niektóre potrawy.
Wybierając dietę Comfort możesz pomóc odciążyć swój układ pokarmowy i nie martwić się o dyskomfort trawienny.
Bibliografia:
Wykorzystaj początek roku, aby zadbać o swoje zdrowie i powrócić do równowagi po świąteczno-noworocznym okresie pełnym smakołyków.
Czytaj dalejJak zadbać o odporność jesienią? Poznaj sprawdzone sposoby, które pomogą Ci uniknąć infekcji w chłodne i dżdżyste dni!
Czytaj dalejJak zadbać o odporność jesienią? Poznaj sprawdzone sposoby, które pomogą Ci uniknąć infekcji w chłodne i dżdżyste dni!
Czytaj dalejZapisując się do naszego newslettera, dowiesz się jako pierwszy o nowościach i promocjach!