Otyłość jest coraz bardziej powszechnym problemem. Ludzie żyją w ciągłym pośpiechu i nie mają czasu na zdrowe odżywianie. Śmieciowe jedzenie prowadzi do nadwagi i wielu komplikacji zdrowotnych, dlatego też coraz więcej osób poszukuje rozwiązania, umożliwiającego zrzucenie zbędnych kilogramów. Reklamy i sklepy promują produkty i dania fit, jako doskonały sposób na odchudzanie. Czy jednak są one rzeczywiście korzystne i umożliwiają realizację założeń? Jakie rozwiązanie najlepiej wybrać, by zrzucić zbędne kilogramy?
Każdy, kto chce zgubić zbędne kilogramy, powinien zacząć od ustalenia dokładnego zapotrzebowania kalorycznego swojego organizmu. W tym celu niezbędne będzie obliczenie dwóch wartości:
To właśnie CPM jest wartością wyjściową dla obliczania zdrowego deficytu kalorycznego, niezbędnego dla odchudzania. Podczas wielu badań udało się ustalić, że zdrowa dieta żeby schudnąć powinna uwzględniać deficyt nie przekraczający wartości 500kcal. Zbyt duży deficyt może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Przede wszystkim wywołać może spowolnienie metabolizmu, które utrudni odchudzanie, a może nawet drastycznie obniżyć wartość PPM. Ekstremalnie wysokie deficyty mogą nawet wywołać pogorszenie samopoczucia, spadki energii oraz zaburzenia hormonalne. U większości osób duży deficyt może zakończyć się efektem jojo po zakończeniu procesu odchudzania.
By skutecznie się odchudzać, niezbędne jest dobranie odpowiedniej diety, która dostarczy organizmowi wystarczającej ilości energii niezbędnej do spalania tkanki tłuszczowej, a jednocześnie zapewni stosowny deficyt kaloryczny. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji może być catering dietetyczny, który posiada w swojej ofercie diety opracowane przez profesjonalnych dietetyków pod kątem odchudzania. Do wyboru zawsze jest kilka różnych diet, opartych na różnych założeniach. Częścią wspólną jest oczywiście deficyt kaloryczny, który jest niezbędny do zrzucania zbędnych kilogramów. Bardzo popularną dietą aby schudnąć jest dieta ketogeniczna, która całkowicie zmienia proporcje makroelementów i stawia przede wszystkim na zdrowe tłuszcze. Nie należy ona jednak do diet zbilansowanych. Węglowodany w niej zostały ograniczone do absolutnego minimum, by organizm przestawił się na pozyskiwanie energii z tkanki tłuszczowej, co ułatwia jej redukcję. Innym rozwiązaniem są diety o bilansie zbliżonym do zwykłego, których zadaniem jest wykluczenie wszystkich produktów mogących sprzyjać odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Takie diety są bogate w składniki poprawiające metabolizm i regulujące pracę układu trawiennego. Dzięki temu, że dietetycy wiedzą dokładnie jak i co jeść, aby szybko schudnąć, opracowali również dietę Intermittent Fasting, która opiera się na okienkach czasowych. W ich trakcie trzeba spożyć wszystkie przewidziane na dzień kalorie. W połączeniu z deficytem kalorycznym dieta ta umożliwia szybkie i skuteczne zrzucanie zbędnych kilogramów.
Podstawą każdego procesu odchudzania powinna być systematyczność. Pamiętać trzeba, że gubienie zbędnych kilogramów to nie sprint, tylko maraton. Wyrobienie zdrowych nawyków pomoże w utrzymaniu deficytowej diety i umożliwi uregulowanie pracy układu trawiennego. By utrzymać zdrowe tempo odchudzania, które wynosi pomiędzy 0,5 do 1kg na każdy tydzień, warto zastosować się do kilku wskazówek:
Pamiętać trzeba, że nawet stosowanie się rygorystycznej diety i wszystkich powyższych wskazówek, nie daje gwarancji uzyskania szybkich rezultatów. Każdy organizm jest inny, a zaburzona gospodarka hormonalna wymaga czasu, by organizm wszystko wyregulował dzięki zdrowym nawykom żywieniowym. Jeśli efektów nie widać w początkowej fazie, nie można się poddawać i należy utrzymać dietę.
By skutecznie się odchudzać, trzeba duża uwagę poświęcić dla jakości produktów, które się spożywa. Istotne są wszystkie makroelementy, dlatego też trzeba wykorzystywać zawsze najlepsze ich źródła.
Największą zaletą pełnowartościowe białka jest zapewnianie przez nie uczucia sytości, które utrzymuje się długo, dzięki długiemu procesowi trawienia. Dodatkowo każdy gram białka dostarcza jedynie 4kcal, więc jest idealnym sposobem na dostarczenie małej ilości kalorii przy dużej objętości posiłków. Bez białka niemożliwe jest budowanie masy mięśniowej oraz regeneracja uszkodzonych włókien mięśniowych. Dobra dieta aby schudnąć powinna zawierać od 1,2 do 1,8g białka na kilogram masy ciała. Pochodzić ono powinno z takich produktów jak chude mięso, owoce morza i drób. W przypadku dań wegańskich warto postawić na nasiona roślin strączkowych oraz wegańskie odżywki białkowe.
Węglowodany są szczególnie istotne w diecie, ponieważ dostarczają energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. Jako że cukry proste dostarczają energii na krótko, a spożywane w nadmiarze mogą skutkować otyłością, najlepszym wyborem przy odchudzaniu będą węglowodany złożone. Utrzymują one poziom energii na stałym poziomie, a niski i średni indeks glikemiczny sprawi, że poziom glukozy we krwi będzie stabilny. Produkty, w które bogata powinna być dieta odchudzająca to warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, brązowy ryż i kasze.
Tłuszcze są często błędnie uważane za wroga procesu odchudzania. Z tego też powodu powszechne jest promowanie produktów odtłuszczonych, jako idealne rozwiązanie dla utraty wagi. Prawda jest jednak taka, że tłuszcze nienasycone są bardzo istotne w procesie utraty wagi. Witaminy takie jak A, E, K i D są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich cechą szczególną jest fakt, że rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Dodatkowo tłuszcze nienasycone odpowiadają za regulację poziomu tłuszczu trzewnego oraz mają wpływ na gospodarkę hormonalną. Co jeść aby schudnąć i jednocześnie dostarczyć organizmowi niezbędnych tłuszczy? Przede wszystkim postawić trzeba na oliwę z oliwek, awokado, orzechy, tłuste ryby morskie, olej kokosowy i nasiona.
Podstawą skutecznego odchudzania, jest wiedza, czego nie jeść żeby schudnąć.
Dzięki temu uniknąć można wielu problemów w trakcie diety, ponieważ z wielu rzeczy ludzie nie zdają sobie sprawy. W grupie produktów, których należy unikać znajdują się między innymi:
Wszystkie te produkty są źródłem tak zwanych pustych kalorii, które dostarczają energii na krótko, a jej nadmiar odkładany jest pod postacią tkanki tłuszczowej. Sprzyjają tez odkładaniu się trzewnej tkanki tłuszczowej, co może prowadzić do wielu problemów w organami wewnętrznymi.
Problemy trawienne, takie jak wzdęcia, uczucie ciężkości lub dokuczliwe bóle brzucha to popularne dolegliwości wśród wielu osób. Często wynikają one z diety bogatej w ciężkostrawne produkty – smażone potrawy, tłusty nabiał czy nawet surowe warzywa mogą powodować u niektórych dyskomfort i obciążać układ pokarmowy. Nieprzyjemne objawy mogą nasilać się po pewnych posiłkach, utrudniając funkcjonowanie i odbierając przyjemność z jedzenia. Pomocnym rozwiązaniem na tego typu dolegliwości […]
Czytaj dalejWykorzystaj początek roku, aby zadbać o swoje zdrowie i powrócić do równowagi po świąteczno-noworocznym okresie pełnym smakołyków.
Czytaj dalejJak zadbać o odporność jesienią? Poznaj sprawdzone sposoby, które pomogą Ci uniknąć infekcji w chłodne i dżdżyste dni!
Czytaj dalejZapisując się do naszego newslettera, dowiesz się jako pierwszy o nowościach i promocjach!