W poprzednim artykule zwracaliśmy uwagę na pracę naszego układu odpornościowego oraz potencjalne działania, które mają na celu usprawnienie jego funkcjonowania oraz utrzymanie zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Teraz należy tylko przelać teorię w praktykę, a my pomożemy Ci wdrożyć kilka pomysłów w życie codzienne i przedstawimy przepisy na szybkie i odpornościowe dania, a także rozgrzewające oraz wzmacniające napary. To pozwoli wspomóc pracę naszego organizmu i zwalczać nadchodzących rywali w postaci patogenów.

Składniki:
Wskazówka: Jeżeli uda wam się dorwać rokitnik to super, ponieważ jest to polski superfood. Ale spokojnie, można po prostu użyć większej porcji pozostałych składników.
Rokitnik myjemy pod kranem i wrzucamy do naczynia na herbatę razem z kawałkami cytryny i delikatnie rozgniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy pokrojony imbir, kurkumę, świeżą miętę oraz szczyptę pieprzu. Całość zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Na koniec przecedzamy napar przez sitko i jest gotowy do spożycia. Można dodać odrobinę miodu dla słodyczy oraz kilka listków mięty. Pyszna bomba odpornościowa gotowa! <3
Składniki:
Wskazówka: Gdy macie wyższe zapotrzebowanie energetyczne można dowolnie zmieniać gramatury podanych składników lub dodać np. garść prażonych orzechów
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. W tym czasie na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy przez kilka minut posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i przyprawiamy go solą, pieprzem oraz kurkumą. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną paprykę i całość podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie zalewamy pomidorami z puszki i redukujemy do zgęstnienia. Mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Aromatyczny, pełny odżywczych składników makaron gotowy!
Składniki:
Wskazówka: można użyć również garść mrożonych malin
Kwiaty lipy oraz malinę umieścić w zaparzaczu i zalać wrzątkiem. Po około 10 minutach dodać miód.

Składniki:

Wskazówka: Gdy macie wyższe zapotrzebowanie energetyczne można dowolnie zmieniać gramatury podanych składników.
Płatki zalewamy napojem roślinnym lub mlekiem, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy jabłko na mniejsze kawałki i prażymy migdały lub inne ulubione orzechy na suchej patelni. Gdy owsianka będzie gotowa dodajemy słodzik np. erytrytol lub miód, mieszamy i przekładamy do miski, dodajemy na górę pokrojone jabłko, jogurt oraz prażone orzechy. W taki sposób możemy pożywnie zacząć dzień i wzmocnić nasz organizm <3
Przeczytaj także:
Zapytaj ChatGPT
Jesień to pora roku, która potrafi dać się we znaki – krótsze dni, mniej słońca i niższe temperatury sprawiają, że wielu z nas doświadcza spadku energii i pogorszenia nastroju. Sprawdź, jak zdrowe jedzenie może pomóc w jesiennej chandrze i dlaczego catering dietetyczny może być dla Ciebie wsparciem w tym trudniejszym okresie roku.
Czytaj dalej
Okres przedświąteczny potrafi wystawić nasze zdrowe nawyki na próbę. W tym czasie warto szczególnie zadbać o świadome planowanie i prostotę wyborów, tak aby utrzymać równowagę między obowiązkami a troską o siebie.Kluczem jest zbilansowany jadłospis, bogaty w makroskładniki wspierające energię i dobre samopoczucie. Regularne posiłki pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi i zapobiegają napadom głodu – w tym zakresie świetnie sprawdzają się dieta Balance lub dieta Slim […]
Czytaj dalej
Rozgrzewające i zdrowe napoje na zimę to przede wszystkim takie, które dają szybkie odczucie ciepła i jednocześnie realnie wspierają odporność, trawienie oraz metabolizm. W praktyce oznacza to napoje oparte na przyprawach termogenicznych (imbir, cynamon, goździki, kurkuma z pieprzem), parzone lub gotowane w sposób, który maksymalizuje ekstrakcję związków aktywnych, a jednocześnie chroni wrażliwe składniki, jak witamina C i enzymy miodu. Celem jest trwałe, „wewnętrzne” ciepło połączone z funkcjonalnością: mniej cukru, więcej […]
Czytaj dalejZapisując się do naszego newslettera, dowiesz się jako pierwszy o nowościach i promocjach!