W poprzednim artykule zwracaliśmy uwagę na pracę naszego układu odpornościowego oraz potencjalne działania, które mają na celu usprawnienie jego funkcjonowania oraz utrzymanie zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Teraz należy tylko przelać teorię w praktykę, a my pomożemy Ci wdrożyć kilka pomysłów w życie codzienne i przedstawimy przepisy na szybkie i odpornościowe dania, a także rozgrzewające oraz wzmacniające napary. To pozwoli wspomóc pracę naszego organizmu i zwalczać nadchodzących rywali w postaci patogenów.
Składniki:
Wskazówka: Jeżeli uda wam się dorwać rokitnik to super, ponieważ jest to polski superfood. Ale spokojnie, można po prostu użyć większej porcji pozostałych składników.
Rokitnik myjemy pod kranem i wrzucamy do naczynia na herbatę razem z kawałkami cytryny i delikatnie rozgniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy pokrojony imbir, kurkumę, świeżą miętę oraz szczyptę pieprzu. Całość zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Na koniec przecedzamy napar przez sitko i jest gotowy do spożycia. Można dodać odrobinę miodu dla słodyczy oraz kilka listków mięty. Pyszna bomba odpornościowa gotowa! <3
Składniki:
Wskazówka: Gdy macie wyższe zapotrzebowanie energetyczne można dowolnie zmieniać gramatury podanych składników lub dodać np. garść prażonych orzechów
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. W tym czasie na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy przez kilka minut posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i przyprawiamy go solą, pieprzem oraz kurkumą. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną paprykę i całość podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie zalewamy pomidorami z puszki i redukujemy do zgęstnienia. Mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Aromatyczny, pełny odżywczych składników makaron gotowy!
Składniki:
Wskazówka: można użyć również garść mrożonych malin
Kwiaty lipy oraz malinę umieścić w zaparzaczu i zalać wrzątkiem. Po około 10 minutach dodać miód.
Składniki:
Wskazówka: Gdy macie wyższe zapotrzebowanie energetyczne można dowolnie zmieniać gramatury podanych składników.
Płatki zalewamy napojem roślinnym lub mlekiem, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy jabłko na mniejsze kawałki i prażymy migdały lub inne ulubione orzechy na suchej patelni. Gdy owsianka będzie gotowa dodajemy słodzik np. erytrytol lub miód, mieszamy i przekładamy do miski, dodajemy na górę pokrojone jabłko, jogurt oraz prażone orzechy. W taki sposób możemy pożywnie zacząć dzień i wzmocnić nasz organizm <3
Wykorzystaj początek roku, aby zadbać o swoje zdrowie i powrócić do równowagi po świąteczno-noworocznym okresie pełnym smakołyków.
Czytaj dalejJak zadbać o odporność jesienią? Poznaj sprawdzone sposoby, które pomogą Ci uniknąć infekcji w chłodne i dżdżyste dni!
Czytaj dalejJak zadbać o odporność jesienią? Poznaj sprawdzone sposoby, które pomogą Ci uniknąć infekcji w chłodne i dżdżyste dni!
Czytaj dalejZapisując się do naszego newslettera, dowiesz się jako pierwszy o nowościach i promocjach!