Jak przetrwać jesienne i zimowe chłodne dni? Przedstawiamy Ci kilka sprawdzonych przepisów na rozgrzewające napoje, które pomogą Ci pokonać jesienną chandrę oraz poprawią nam humor w krótkie i często deszczowe dni.
Jesień sprzyja zachorowaniom, spadkowi odporności oraz pogarszającemu się humorowi, które są związane z krótkimi dniami oraz niską temperaturą powietrza. Oczywiście, w tym czasie powinniśmy zadbać o prawidłową i zbilansowaną dietę, ale nie zapominajmy także o pysznych, rozgrzewających napojach, które z łatwością można zrobić samemu w domu!
Przedstawiamy Ci kilka przepisów na kubki pełne ciepła
Rozgrzewająca zielona herbata z rozmarynem
SKŁADNIKI
- zielona herbata
- miód – 1 łyżeczka
- cytryna – 2 plastry
- świeża gałązka rozmarynu
Zieloną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70°C. Po chwili wrzucamy gałązkę rozmarynu. Czekamy, aż napój trochę ostygnie. Powinien być ciepły, ale nie gorący. Do herbaty dodajemy miód i mieszamy całość. Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na średniej grubości plastry i dodajemy do herbaty.
Rozgrzewający napój gotowy!
Jak zadbać o odporność jesienią? Poznaj sprawdzone sposoby od Love Catering >>>
Złote mleko z kurkumą
SKŁADNIKI
- napój migdałowy (wybierz swój ulubiony napój lub mleko) – 1 szklanka
- kurkuma – szczypta
- pieprz cayenne – szczypta
- cynamon – szczypta
- miód – 1 łyżeczka
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy przyprawy – kurkumę, pieprz cayenne i cynamon – a także cukier i olej kokosowy. Aby złote mleko ajurwedyjskie miało idealną konsystencję, dokładnie je mieszamy, a następnie przelewamy do szklanki. Później napój przykrywamy talerzykiem i trzymamy pod nim mniej więcej 2 minuty, by zatrzymać w środku wydobywające się z parą olejki eteryczne. Tylko tyle potrzeba, by przygotować mocno rozgrzewające i aromatyczne złote mleko z kurkumą!
Pumpkin spice latte
SKŁADNIKI – KAWA DYNIOWA
- puree dyniowe – 3 łyżki
- mleko – 200 ml
- syrop klonowy – 1 łyżeczka
- espresso – 40 ml
SKŁADNIKI – PRZYPRAWA KORZENNA
- cynamon – 1/2 łyżeczki
- mielony imbir – 1/2 łyżeczki
- mielone goździki – 1/2 łyżeczki
- mielona gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- słodzik (np. erytrytol) – 1/2 łyżeczki
TIP – można użyć gotowej przyprawy piernikowej! Pamiętajmy jednak o tym, aby była to prawdziwa przyprawa piernikowa, a na pierwszym miejscu w składzie nie było cukru lub mąki.
Na początku przygotowujemy puree dyniowe – dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku. Miąższ z upieczonej dyni przekładamy do blendera, dodajemy przyprawę korzenną oraz syrop klonowy. Miksujemy składniki na gładką masę. Następnie podgrzewamy mleko oraz zaparzamy espresso. Do wysokiej szklanki przekładamy puree z przyprawami, następnie po ściance wlewamy podgrzane i lekko spienione mleko. Na środek małym i delikatnym strumieniem wlewamy espresso. Całość można posypać cynamonem. Pyszne pumpkin latte gotowe!
Zimowa herbata z korzennymi przyprawami
SKŁADNIKI
- czarna herbata
- miód – 1 łyżeczka
- pomarańcza – 2 grube plastry
- goździki – kilka sztuk
- anyż – 1 gwiazdka
- imbir – 3 plasterki
Szukasz innych sposobów na odporność? Sprawdź jak wspomóc organizm >>>
Czarną herbatę parzymy, pomarańczę kroimy w plasterki i wbijamy w skórkę goździki oraz anyż. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pomarańczę oraz imbir dodajemy do herbaty (można również dodać sok z wyciśniętej pomarańczy). Gdy napój przestygnie dodajemy do niego miód. Aromatyczny iście zimowy napój czeka, aby Cię rozgrzać!