Potrawy z dyni – właściwości i przepisy

Dynia to niewątpliwie jeden z najbardziej charakterystycznych symboli jesieni. Można wyczarować z niej nie tylko oryginalną ozdobę, ale również mnóstwo wyśmienitych dań, które zachwycają swoim smakiem każdego miłośnika sezonowej kuchni. I nie tylko! Warzywo to cenione jest również za ogromną uniwersalność, a także szereg prozdrowotnych właściwości, których na próżno szukać w innych produktach z tej grupy. Dlaczego warto sięgać po dynię i jak wykorzystać ją w kuchni? Dowiedz się, dlaczego catering dietetyczny powinien bazować na warzywach sezonowych i poznaj najciekawsze przepisy na potrawy z dyni od Love Catering!

Potrawy z dyni, czyli menu sezonowe w jesiennej odsłonie

Owoce i warzywa sezonowe, które naturalnie występują w naszym klimacie, mogą poszczycić się największą zawartością cennych witamin i minerałów. Co więcej, są w mniejszym stopniu skażone pestycydami i o wiele świeższe od tych importowanych z dalekich krajów. Nie bez znaczenia jest również ich smak, który bije na głowę produkty miesiącami przechowywane w lodówkach. 

Jednym z warzyw sezonowych, na które warto zwrócić szczególną uwagę, jest dynia. Króluje ona głównie jesienią, zwłaszcza w okresie od września do listopada. Do jej największych atutów należy atrakcyjny smak, bogactwo substancji odżywczych i szerokie zastosowanie w kuchni. Myśląc o potrawach z dyni, masz przed oczami jedynie zupę krem lub przetwory? Na szczęście nie musisz ograniczać się do tych dwóch opcji!

Okazuje się, że menu na bazie dyni może być rozbudowane i oparte na różnorodnych daniach. Nie brakuje w nim miejsca na pożywne sałatki, wyśmienite desery, wytrawne placki czy kopytka z rozmaitymi dodatkami. Niezależnie od tego, czy postawisz na catering dietetyczny, czy przygotujesz dyniowe przekąski w zaciszu własnej kuchni, z pewnością będziesz zachwycony ich smakiem i wyjątkowym aromatem

Zdrowe warzywa sezonowe, czyli moc witamin i minerałów zaklęta w dyni

Zanim zabierzesz się za przyrządzanie dyniowych przysmaków, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie korzyści przyniesie Ci spożywanie dyni i co czyni ją tak wyjątkową. Otóż warzywo to uchodzi za prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, które wspomagają szereg procesów zachodzących w ludzkim organizmie. 

Dynia obfituje w witaminę C, która usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni Cię przed infekcjami w okresie jesienno-zimowym. Znajdziesz w niej również witaminę A, która korzystnie wpływa na Twój wzrok, a także witaminę E przeciwdziałającą namnażaniu się wolnych rodników. 

Spożywanie potraw z dyni pozwala szybko osiągnąć dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawarty w niej beta-karoten niweluje szkodliwe procesy oksydacyjne i hamuje rozwój niektórych nowotworów. 

Wprowadzenie dyni do codziennego jadłospisu to dobry sposób na uzupełnienie braków niektórych mikro i makroelementów, zwłaszcza żelaza, wapnia, magnezu, potasu, sodu i cynku. Warzywo to jest szczególnie polecane osobom poszukującym produktów bogatych w błonnik, usprawniających pracę układu pokarmowego.

Dynia jest produktem, którego unikają często diabetycy. Czy naprawdę należy ją omijać? Obalamy mit! Co prawda, dynia ma wysoki indeks glikemiczny (IG 75), ale poza tym parametrem, ważny jest przede wszystkim ładunek glikemiczny (LG). To on określa stosunek wartości indeksu glikemicznego względem ilości węglowodanów w produkcie. W przypadku dyni, ze względu na wysoką zawartość wody w miąszu jej całkowity LG to zaledwie 3. Tak więc zjedzenie samej dyni czy posiłku z jej dodatkiem nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dodatkowo połączenie dyni z produktami będącymi źródłem tłuszczu lub białka oraz z innymi produktami o niskim IG sprawia, że obniża się indeks glikemiczny całego posiłku. Ze względu na wiele cennych właściwości dyni diabetycy nie muszą martwić się relacją dynia-cukrzyca i mogą bez obaw sięgać po to zdrowe warzywo.

Dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego i obniża poziom „złego cholesterolu” we krwi. Catering dietetyczny czy domowy jadłospis oparty na potrawach z dyni to strzał w dziesiątkę dla osób będących na diecie – warzywo to posiada niewiele kalorii, a do tego syci na długo i jest lekkostrawne. 

Poznaj więcej naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności >>

Sprawdź nasze smaczne przepisy na potrawy z dyni na każdą okazję

Kopytka z dyni

  • jajko 1 szt.
  • dynia 250g
  • mąka gryczana 80g
  • ziemniaki 250g

01 Obierz i pokrój dynię w dużą kostkę. Następnie wstaw ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut, aż do zbrązowienia..

02 Obierz, pokrój w kostkę i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.

03 Ugotowane ziemniaki po przestudzeniu przeciśnij przez praskę i zmiel zmiel drobno w maszynce lub bardzo dokładnie rozgnieć je tłuczkiem, jeśli nie posiadasz innych sprzętów.

04 Na stolnicy wysyp ziemniaki i dodaj do nich 1,5 szklanki mąki oraz dynię. Do składników wbij jajko i całość zagnieć do jednolitej masy. Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodaj jeszcze trochę mąki. Uważaj, aby nie przesadzić z mogą, jeśli dodasz jej za dużo kopytka będą gumowe.

05 Wypracowane ciasto podziel na 3 części, z których uformujesz wałeczki. Pokrój je na kawałki o szerokości ok 1 cm.

06 Wrzuć kopytka do osolonej, gotującej się w garnku wody. Gotuj kopytka przez ok. 3 minuty do wypłynięcia na powierzchnię. I gotowe!


Ciasto dyniowe

  • cynamon 1g
  • żurawina suszona 30g
  • dynia 140g
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • skrobia ziemniaczana 20g
  • mąka gryczana 40g
  • olej kokosowy 20g
  • erytrol 40g
  • jajko 1 szt.
  • sól

01 Olej rozpuść w garnku na małym ogniu i delikatnie przestudź.

02 Zetrzyj dynię na dużych oczkach tarki.

03 Oddziel białko jajka od żółtka i ubij białko z erytrytolem na najwyższych obrotach miksera na białą puszystą pianę. Miksuj przez ok. 10 minut.

04 Nie przerywając miksowania dodaj dynię, żółtko i roztopiony wcześniej olej.

05 Następnie dodaj wymieszane ze sobą mąki, sodę, proszek i cynamon. Całość wymieszaj delikatnie łyżką.

06 Na koniec dodaj suszoną żurawinę.

07 Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez ok. 60 minut. Pod koniec tego czasu sprawdź drewnianym patyczkiem konsystencję ciasta. Jeśli patyczek będzie suchy, Twoje ciasto jest już gotowe!

przepis-na-ciasto-z-dyni


 Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami i karmelizowaną dynią oraz feta

Przygotuj bazę sałatki:

  • kilka liści ulubionej sałaty 
  • suszone pomidory 3 szt.
  • oliwki czarne 10 szt.
  • rukola garść
  • feta 20g

01 Pokrój suszone pomidory i oliwki w średniej wielkości kawałki.

02 Wrzuć je wraz z pozostałymi składnikami do miski.

Teraz przygotuj karmelizowaną dynię:

  • pieprz szczypta
  • sól szczypta
  • oliwa 1 łyżeczka
  • papryka chili wg uznania
  • oregano szczypta
  • miód łyżeczka
  • dynia 200g

01 Rozgrzej na patelni oliwę z miodem i dodaj do nich suszone oregano, ostrą paprykę i sól wraz z pieprzem. Delikatnie podsmaż całość.

02 Dodajemy pokrojoną wcześniej w niewielką kostkę dynię i delikatnie mieszaj, tak aby wszystkie kostki były pokryte glazurą.

03 Tak przygotowaną dynię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 20-30 minut.

04 Po przestudzeniu wrzuć dynię do przygotowanej wcześniej sałaty. Smacznego!


Dyniowe placuszki z dipem czosnkowo-ziołowym

Składniki potrzebne na placuszki:

  • plaster imbiru
  • mąka gryczana 30g
  • szczypta soli
  • oliwa 5g
  • jajko 2 szt.
  • papryczka ostra szczypta
  • 1 szalotka
  • dynia 140g

01 Obierz dynię i pokrój ją na cząstki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż dynię do pieca na wyłożonej wcześniej blasze papierem. Piecz 40 minut.

02 Upieczoną i przestudzoną dynię wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj jajko i zblenduj na gładką masę.

03 Pokrój drobno szalotkę i imbir.

04 Przełóż masę do miski i dodaj do niej mąkę, szalotkę oraz przyprawy razem z imbirem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

05 Uformuj małe placuszki i smaż je na suchej patelni na złoty kolor. Jeśli wolisz je w wersji pieczonej, wykorzystaj wyłożoną wcześniej papierem blachę i piecz dyniowe placuszki w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut. 

Składniki na serek śmietankowy

  • natka pietruszki wg uznania
  • koperek wg uznania
  • szczypiorek wg uznania
  • rzodkiewka wg uznania
  • czosnek ząbek
  • twaróg 150g
  • jogurt 80g
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

01 Pokrój drobno zioła oraz rzodkiewkę.

02 Wrzuć składniki do wysokiego naczynia i zblenduj je z twarogiem i jogurtem. Jeśli wolisz chrupiącą konsystencję, wymieszaj składniki w misce. Dopraw do smaku.

Tak przygotowane placuszki dyniowe podawaj z serkiem. Smacznego!

przepis-na-kopytka-z-dyni

Postaw na catering dietetyczny od LOVE i ciesz się wyjątkowym sezonowym menu! 

Specjaliści z Love Catering dokładają wszelkich starań, aby serwowane przez nas posiłki były smaczne, zdrowe i pożywne. To właśnie dlatego stawiamy przede wszystkim na owoce i warzywa sezonowe, które nie tylko świetnie smakują, ale również obfitują w cenne dla zdrowia witaminy i minerały. 

Na liście naszych ulubionych sezonowych warzyw nie mogło zabraknąć oczywiście dyni, z której wyczarować można mnóstwo słodkich i wytrawnych dań – idealny wybór dla naszych kucharzy i dietetyków, którzy wręcz uwielbiają eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe, często nietypowe smaki! 

Potrawy z dyni to tylko jedna z wielu opcji dostępnych w naszym cateringu dietetycznym. Skorzystaj z naszego intuicyjnego panelu, aby dopasować jadłospis do własnych potrzeb i preferencji. Jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze odpowiedniego pakietu, koniecznie skontaktuj się z naszymi specjalistami za pomocą formularza kontaktowego dostępnego na stronie. 

Wszystkie posiłki od Love Catering opracowane zostały przez doświadczonych dietetyków. Naszym priorytetem jest Twoje zadowolenie, zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego możesz liczyć na najwyższą jakość oferowanych przez nas usług i produktów. Zaufaj naszemu zespołowi i daj nam o siebie zadbać o każdej porze roku!

Sprawdź diety od Love Catering i wybierz wariant idealnie dopasowany do Twoich potrzeb!