Dietetyka przez długi czas opierała się na szczątkowych informacjach, które dawały tylko częściowy obraz odnośnie wpływu produktów spożywczych na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Aktualna dietetyka jest już oparta na dokładnych badaniach i w dalszym ciągu jest rozwijana, by móc jak najlepiej dopasować produkty spożywcze oraz sposób ich obróbki do konkretnych zastosowań. Dopracowanie diet opiera się na wielu wskaźnikach, które jasno określają najważniejsze właściwości składników potraw. Jednym z takich wskaźników jest coraz częściej stosowany indeks sytości.
Jednym z najczęściej wykorzystywanych indeksów w dietetyce był przez długi czas indeks glikemiczny, którego zadaniem było sklasyfikowanie produktów w oparciu o ich wpływ na stężenie glukozy we krwi. Jego zastosowanie jednak było ograniczone do profilaktyki i leczenia chorób takich jak cukrzyca i insulinooporność. Aktualnie coraz częściej wykorzystywany jest wskaźnik, który ma całkowicie inne zastosowanie, a jest nim indeks sytości. Celem jego powstania było sklasyfikowanie produktów spożywczych pod kątem uczucia sytości po ich spożyciu. Daje to duże możliwości pod kątem opracowywania skutecznych diet pudełkowych, które nie wywołują uczucia głodu.

Opracowując indeks sytości dla produktów spożywczych pod uwagę wzięty został stosunek objętości do gęstości energetycznej.
Wartość indeksu wyrażana jest w procentach. Im jest ona wyższa, tym większą wartość ma dany produkt przy konkretnych zastosowaniach dietetycznych. Jest on bardzo często wykorzystywany przez każdy catering dietetyczny, ponieważ umożliwia łatwiejsze skomponowanie diet opartych na posiłkach o dużej objętości, przy jednoczesnym zachowaniu niskiej kaloryki. Ma to bezpośrednie przełożenie na ich skuteczność.
Za sytość poszczególnych produktów spożywczych odpowiadają makroelementy, z których się składają. Produkty o najwyższym indeksie zawierają dużą ilość białka, dlatego do tej grupy zaliczają się mięso, jaja, sery czy chociażby fasola. Alternatywą mogą być również produkty bogate w węglowodany i błonnik, takie jak chleb pełnoziarnisty czy ziemniaki. Istotne jest, że najwyższy indeks sytości osiągają produkty nisko przetworzone. Ich dodatkową zaletą jest pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego oraz duża zawartość niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. Z tego też względu to na nich najczęściej opiera się każda dieta pudełkowa.

Głównym zastosowaniem indeksu sytości jest przygotowywanie diet, mających na celu pomoc w redukcji wagi i poziomu tkanki tłuszczowej. Wykorzystując indeks sytości, catering dietetyczny może wskazać, które produkty powinny być wykorzystywane, by posiłek zapewniał niską ilość kalorii przy jednoczesnym braku poczucia głodu przez długi czas po jego spożyciu. Dzięki temu możliwe jest skomponowanie dań umożliwiających skuteczne odchudzanie, bez stosowania uciążliwych głodówek, które utrudniają utrzymanie diety poprzez odczuwanie dyskomfortu między posiłkami. Dodatkowym zastosowaniem jest uzupełnianie diet w produkty o wysokiej zawartości białka, istotnego szczególnie w dietach sportowych, bez znaczącego podnoszenia liczby kalorii w całym jadłospisie.
Jesień to pora roku, która potrafi dać się we znaki – krótsze dni, mniej słońca i niższe temperatury sprawiają, że wielu z nas doświadcza spadku energii i pogorszenia nastroju. Sprawdź, jak zdrowe jedzenie może pomóc w jesiennej chandrze i dlaczego catering dietetyczny może być dla Ciebie wsparciem w tym trudniejszym okresie roku.
Czytaj dalej
Okres przedświąteczny potrafi wystawić nasze zdrowe nawyki na próbę. W tym czasie warto szczególnie zadbać o świadome planowanie i prostotę wyborów, tak aby utrzymać równowagę między obowiązkami a troską o siebie.Kluczem jest zbilansowany jadłospis, bogaty w makroskładniki wspierające energię i dobre samopoczucie. Regularne posiłki pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi i zapobiegają napadom głodu – w tym zakresie świetnie sprawdzają się dieta Balance lub dieta Slim […]
Czytaj dalej
Rozgrzewające i zdrowe napoje na zimę to przede wszystkim takie, które dają szybkie odczucie ciepła i jednocześnie realnie wspierają odporność, trawienie oraz metabolizm. W praktyce oznacza to napoje oparte na przyprawach termogenicznych (imbir, cynamon, goździki, kurkuma z pieprzem), parzone lub gotowane w sposób, który maksymalizuje ekstrakcję związków aktywnych, a jednocześnie chroni wrażliwe składniki, jak witamina C i enzymy miodu. Celem jest trwałe, „wewnętrzne” ciepło połączone z funkcjonalnością: mniej cukru, więcej […]
Czytaj dalejZapisując się do naszego newslettera, dowiesz się jako pierwszy o nowościach i promocjach!