Nadmierne zmęczenie, zaburzenia apetytu, nagłe spadki energii oraz wzmożona drażliwość to najczęstsze objawy insulinooporności. Szacuje się, że na tę przypadłość cierpi aż 420 mln ludzi na całym świecie. Bagatelizujesz złe samopoczucie, usprawiedliwiając je natłokiem obowiązków, nadmiernym stresem w pracy lub problemami w życiu codziennym? To właśnie może być oporność na działanie insuliny! Czym dokładnie jest to zaburzenie? Czy masz powody do niepokoju? I wreszcie – jakie są najważniejsze zalecenia w diecie na insulinooporność? Odpowiedź na powyższe pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!
Insulinooporność – z czym to się je?
Insulinooporność to nic innego jak stan, w którym komórki Twojego ciała wykazują obniżoną wrażliwość na obecność insuliny we krwi, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w organizmie. Co to oznacza w praktyce?
Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Jej głównym zadaniem jest usprawnianie funkcjonowania gospodarki cukrowej, w tym regulacja poziomu glukozy we krwi, zamiana węglowodanów w tłuszcze oraz zwiększanie syntezy białek. Obniżenie wrażliwości na insulinę skutkuje zaburzeniami metabolicznymi.
Wśród najczęściej występujących objawów insulinooporności wymienia się senność po posiłkach, nadciśnienie tętnicze, rozdrażnienie i stany depresyjne, zaburzenia koncentracji, zachcianki na słodycze oraz częste bóle głowy.
Zauważyłeś u siebie jeden lub kilka z powyższych symptomów? Na szczęście można im skutecznie przeciwdziałać. Insulinooporność jest stanem przedcukrzycowym, któremu w dużej mierze można zaradzić dobrze opracowaną dietą. Na co zwrócić szczególną uwagę, komponując posiłki?
Dieta na insulinooporność – podstawowe zalecenia
Prawidłowo opracowana dieta na insulinooporność opiera się przede wszystkim na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Wdrażając je do posiłków, unikniesz nagłych skoków poziomu cukru we krwi, które skutkują równie szybkim wyrzutem insuliny przez trzustkę.
Dodatkowymi czynnikami, mającymi niewątpliwy wpływ na obniżenie indeksu glikemicznego, są: odpowiednia obróbka termiczna (surowe produkty mają niższy IG), wysoka zawartość błonnika w daniach, dodatek innych składników (tłuszcze i białka zmniejszają wyrzut insuliny po jedzeniu) oraz niewielka objętość posiłków.
Na liście produktów o niskim IG znajdują się m.in.:
- warzywa (zielone warzywa, grzyby, rośliny krzyżowe, kiełki, warzywa strączkowe),
- owoce (maliny, jeżyny, jagody, cytryna, granat, porzeczka, awokado),
- orzechy (większość orzechów, siemię lniane, sezam),
- produkty zbożowe (komosa ryżowa, amarantus, ryż brązowy, gryka, owies, otręby zbożowe),
- mąka (owsiana, gryczana, orkiszowa razowa),
- gorzka czekolada (powyżej 70% zawartości miazgi kakaowej).
Sprawdź dietę Low Carb dla osób cierpiących na insulinooporność >>
Oprócz wyżej wymienionych elementów dieta na insulinooporność pozwala na włączenie jajek, mięsa, dobrej jakości sera żółtego, owoców morza oraz tłuszczów roślinnych i zwierzęcych (ze względu na zerowy ładunek glikemiczny).
Poza unikaniem artykułów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym (słodycze i inne przetworzone produkty, gotowane i pieczone ziemniaki, suszone daktyle, białe pieczywo, dynia, arbuz, gotowana marchew), mających negatywny wpływ na gospodarkę insulinową, warto postawić na dietę Low Carb, która zakłada zmniejszenie podaży węglowodanów w posiłkach o ok. 30%. Pomaga ona w ustabilizowaniu poziomu glukozy i insuliny oraz umożliwia powrót do stanu normolipidemii, czyli prawidłowego stężenia lipidów we krwi.
Dieta Low Carb od LOVE to skuteczne rozwiązanie na insulinooporność
Włączenie do codziennego jadłospisu produktów o niskim indeksie glikemicznym to skuteczna odpowiedź na uporczywe dolegliwości związane z insulinoopornością. Pełnowartościowe produkty i dobrze zbilansowane posiłki pomagają w przywróceniu zdrowej gospodarki insulinowej, uwrażliwiając komórki na działanie hormonu.
Nie masz czasu na komponowanie zdrowych przekąsek, które wpisywałyby się w zalecenia diety na insulinooporność? Postaw na dietę pudełkową od LOVE! Jest to specjalnie opracowana dieta LOW CARB, bazująca na produktach starannie wyselekcjonowanych przez wykwalifikowanych dietetyków.
Nasza dieta LOW CARB opiera się na najwyższej jakości, nieprzetworzonych składnikach, ze szczególnym uwzględnieniem tych o niskim indeksie glikemicznym. Została ona dodatkowo wzbogacona o sowitą ilość warzyw dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej.
Dowiedz się więcej o diecie Low Carb >>
Dieta pudełkowa LOW CARB od LOVE nie jest dietą eliminacyjną ani ketogeniczną, dzięki czemu jest w 100% zdrowa i bezpieczna dla wszystkich osób borykających się z zaburzeniami metabolicznymi. Jadłospis charakteryzuje się gęstością odżywczą, czyli wysokim stężeniem witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, koncentrację i wygląd skóry.
Na naszej stronie znajdziesz intuicyjny panel zamówień – tylko kilka kliknięć dzieli Cię od skonfigurowania wariantu dostosowanego do Twoich potrzeb. Nie wiesz, jaką kaloryczność wybrać? Dzięki ścisłej współpracy z najlepszymi specjalistami oferujemy opcję bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Wypełnij prosty formularz kontaktowy, a my niedługo się z Tobą skontaktujemy.