Co jeść, aby odkwasić organizm – zrównoważona dieta dla dobrego samopoczucia

Dieta odkwaszająca organizm polega na przywróceniu równowagi ustrojowej, która została zaburzona w wyniku niewłaściwie zbilansowanej diety obfitującej przede wszystkim w cukier oraz nabiał. W celu odkwaszenia organizmu należy zadbać o to, aby główną rolę w posiłkach odgrywały świeże warzywa i owoce, a także produkty o charakterze zasadowym. W poniższym artykule podpowiemy, jak powinna wyglądać skuteczna dieta odkwaszająca organizm, jak podejść do kuracji, aby ta okazała się skuteczna, przedstawimy proponowane dania z uwzględnieniem produktów o charakterze zasadowym, a także opowiemy co nieco co o poszczególnych artykułach spożywczych i ich prozdrowotnym działaniu. Nie zwlekaj dłużej i koniecznie zapoznaj się z przygotowanymi przez nas wskazówkami, które pomogą Ci w naturalny sposób odkwasić organizm!

Skuteczna dieta odkwaszająca organizm

Najlepszym sposobem na odkwaszenie organizmu jest dieta. Odpowiednio skomponowana pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, pełniącą podstawę prawidłowego przebiegu procesów życiowych, równocześnie będącą niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Należy jednak pamiętać, że dieta odkwaszająca organizm, zwana również dietą zasadową lub alkaliczną, powinna zawierać zarówno produkty o działaniu odkwaszającym, jak i zakwaszającym we właściwych proporcjach. Przyjmuje się, że stosunek ten powinien wynosić 80 do 20. Biorąc to pod uwagę skutecznie odkwaszanie organizmu przebiega wtedy gdy dieta kładzie nacisk na spożywanie artykułów o charakterze zasadowym i jednocześnie zmusza do eliminacji lub znacznego ograniczenia produktów zakwaszających.

Decydując się na naturalne odkwaszenie organizmu, należy wiedzieć, że:

  • produkty zakwaszające to te, które zawierają wysoki poziom siarki, fosforu i chloru,
  • produkty alkalizujące, będące podstawą tejże diety zawierają takie pierwiastki zasadotwórcze jak wapń, magnez, sód, potas,
  • dieta odkwaszająca organizm opiera się przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego,
  • najlepiej spożywać warzywa na surowo,
  • na diecie odkwaszającej organizm warto spożywać świeże soki z warzyw i owoców,
  • zaleca się przygotowywanie surówek i sałatek,
  • porcje powinny być spożywane regularnie nie rzadziej niż co 3-4 godziny w niewielkich ilościach,
  • równie ważną rolę w odkwaszaniu organizmu odgrywa odpowiednie nawodnienie organizmu (spożywanie około 1,5 – 2 litrów wody dziennie) oraz znaczne ograniczenie używek.

Przewodnik odkwaszania organizmu – jak podejść do kuracji

W księgarniach możesz znaleźć niejeden przewodnik odkwaszania organizmu, który krok po kroku pomoże Ci w przeprowadzeniu kuracji. Nie jest on jednak niezbędnym narzędziem, bez którego odkwaszenie organizmu byłoby niemożliwe. Aby kuracja odkwaszania organizmu przebiegła pomyślnie, a właściwie nie przyczyniła się do wystąpienia ewentualnych problemów zdrowotnych, należy przede wszystkim podejść do niej z głową i zadbać o wcześniej wspomnianą równowagę ustrojową. Kompleksowe odkwaszenie organizmu jest możliwe wtedy gdy połączysz produkty białkowe i obfitujące w węglowodany z jak największą ilością warzyw. Przykladowo gdy na obiad planujesz mięso, zadbaj o to, aby porcja warzyw była dwukrotnie większa. Ponadto staraj się przygotowywać zupy warzywne bez mięsa, a także kaszy, ryżu czy makaronu. Jak sama nazw wskazuje ich głównym składnikiem, powinny być warzywa. Ponadto decydując się na detoks, a właściwie odkwaszenie organizmu wyeliminuj ze swojej diety produkty wysokoprzetworzone, w tym również dania gotowe typu instant, fast-foody czy sosy i zupy w słoikach, a także słodkie i słone przekąski. Należy również zrezygnować ze wcześniej wspomnianych używek, czyli alkoholu czy kawy, a także napojów gazowanych, cukru białego i soli.

Skuteczne odkwaszenie organizmu powinno zostać połączone z ruchem i aktywnością fizyczną. Wystarczy, że zadbasz, aby w ciągu dnia wygospodarować czas na 30-minutowy spacer. Na stan organizmu pozytywnie wpłynie również relaks, pod którym kryje się zminimalizowanie sytuacji stresogennych oraz zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości snu.

Co najszybciej i najlepiej odkwasza organizm?

Czym odkwasić organizm? Co najlepiej odkwasza organizm? Aby samodzielnie i – co więcej – w naturalny sposób odkwasić organizm należy sięgnąć po odpowiednie produkty spożywcze. Mowa przede wszystkim o żywności oraz napojach charakteryzujących się odczynem zasadowym, który pozytywnie wpływa na bilans kwasowo-zasadowy. Zatem co jest dobre na odkwaszenie organizm? Uwzględnienie w codziennej diecie m.in.:

  • kaszy jaglanej,
  • kaszy gryczanej,
  • świeżych warzyw i owoców,
  • orzechów.

Co jeszcze odkwasza organizm? Nasza odpowiedź może Cię nieco zaskoczyć, bowiem mowa o oliwie z oliwek czy kawie zbożowej. Warto zaznaczyć, że kawa zbożowa to może uchodzić za zbawienny produkt wśród miłośników smaku kawy, którzy chętnie rozpoczynają swój dzień od jej filiżanki. Jeśli jednak zależy Ci na szybkich efektach, to nie martw się – już podpowiadamy, co najszybciej odkwasza organizm. Poza dotychczas wymienionymi produktami warto również wprowadzić do codziennej diety sok z cytryny oraz zieloną herbatę, która dodatkowo jest ceniona ze względu na właściwości pobudzające. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla kawy, która nie tylko wspomoże odkwasić organizm, ale zadziała pobudzająco, znacząco poprawiając koncentrację. Poniżej przedstawiamy, tabelę, która przedstawia, co odkwasza organizm, czyli produkty dozwolone na diecie zasadowej wraz ze wskaźnikiem PRAL, biorący pod uwagę zawartość białka, wapnia, potasu, magnezu i fosforu w środkach spożywczych.


Produkt

PRAL

Napoje
Sok jabłkowy niesłodzony -2,2
Sok marchwiowy – 4,8
Coca-cola 0,4
Woda mineralna -1,8

Tłuszcze i oleje
Masło 0,6
Oliwa z oliwek 0,0
Margaryna -0,5

Zboża i przetwory zbożowe
Płatki owsiane 10,7
Ryż biały 4,6
Mąka pszenna 6,9
Wafle ryżowe 3,3

Zboża i przetwory zbożowe
Płatki owsiane 10,7
Ryż biały 4,6
Mąka pszenna 6,9
Wafle ryżowe 3,3

Mleko, nabiał i jajka
Maślanka 0,5
Jajko kurze 8,2
Mleko 1,1
Jogurt naturalny 1,5

Owoce
Jabłka -2,2
Rodzynki -21,0
Winogrona -3,9
Truskawki -2,2

Owoce
Marchew -4,9
Cebula -1,5
Pomidor -3,1
Brokuły -1,2

Żywność odkwaszająca organizm

Jakie jedzenie odkwasza organizm? W jakie produkty spożywcze powinna obfitować dieta odkwaszająca organizm? W pierwszej kolejności musimy zaznaczyć, że odkwaszenie organizmu wcale nie musi wiązać się z radykalną zmianą diety. Wskazane jest jednak włącznie do niej produktów spożywczych alkalizujących organizm. Zatem co jeść na odkwaszenie organizmu? Wbrew pozorom żywność odkwaszająca organizm i pomagająca przywrócić równowagę kwasowo-zasadową jest ogólnodostępne, dzięki czemu znajdziesz ją w każdym sklepie spożywczym. Jednak co najważniejsze jest bogata w naturalne składniki odżywcze. Decydując się na odkwaszenie organizmu, warto, aby dieta oprócz wcześniej wymienionych produktów obfitowała w szczególności w:

  • warzywa korzeniowe, czyli brukiew, buraki, marchew, rzepę, chrzan i rzodkiewki,
  • warzywa kapustne, takie jak kapusta, brokuł, kalafior czy brukselka,
  • zielone warzywa liściaste np. szpinak, sałatę, jarmuż, botwinkę,
  • cytrynę będącą naturalnym środkiem odkażającym, pomagającym przy nadkwasocie, łagodzącym objawy przeziębienia i kaszlu.

Co jeszcze możesz jeść, żeby odkwasić organizm? Co ciekawe zupy np. barszcz czerwony, krupnik czy zupę z porów. Jako przekąska świetnie sprawdzą się również kiełki, a także suszone owoce czy domowe ciasta na bazie płatków owsianych, mąki żytniej i cukru trzcinowego. Jak widzisz dieta odkwaszająca organizm, wcale nie jest straszna, a przygotowane w oparciu o nią menu może okazać się naprawdę smaczne i przede wszystkim zdrowe!

Produkty zasadowe odkwaszające organizm dostępne w sklepie

Wcześniej poznałeś popularne i – co więcej – naturalne sposoby na odkwaszenie organizmu. Teraz nadszedł czas, aby dokładnie podpowiedzieć Ci, co odkwasza organizm oraz jakie produkty są dostępne w każdym sklepie spożywczym zarówno stacjonarnym, jak i internetowym. Produkty odkwaszające organizm to takie, które charakteryzują się właściwościami alkalizującymi i częściowo zostały przedstawione wcześniej w tabeli. Warto jednak zaznaczyć, że nie jest ona do końca pełna, a ogólnodostępnych produktów na odkwaszenie organizmu jest znacznie więcej. Wśród nich zajdziesz nie tylko wcześniej wspomniane owoce, warzywa, świeże soki warzywne i owocowe, zieloną herbatę czy oliwę z oliwek. Za produkty zasadowe odkwaszające organizm uchodzą również jogurt naturalny, śmietana, maślanka, świeże masło, migdały, czy jonizowana woda alkaliczna.

Poniżej znajdziesz, co odkwasza organizm, przedstawione za pomocą przejrzystej listy produktów ogólnodostępnych.

Produkty odkwaszające organizm – lista

Za produkty spożywcze odkwaszające organizm, czyli produkty wysoko zasadotwórcze uchodzą:

  • warzywa (sałaty liściaste, bakłażany, szpinak, ogórki, cukinie, dynie),
  • grzyby (prawdziwki, kurki),
  • owoce (ananas, arbuz, kiwi),
  • daktyle, figi, rodzynki.

Produkty odkwaszające organizm

  • oleje roślinne, w tym oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, kokosowy,
  • mąka orkiszowa,
  • kasza jaglana lub gryczana,
  • świeże warzywa i owoce,
  • orzechy i suszone owoce,
  • grzyby,
  • organiczny miód pszczeli,
  • zielona herbata,
  • kawa zbożowa,
  • wino wytrawne,
  • ksylitol.

Potrawy odkwaszające organizm

Jak odkwasić organizm? Co jeść? Żywność odkwaszającą organizm już zdążyłeś bardzo dobrze poznać. Teraz jednak chcielibyśmy co nieco opowiedzieć, jakie potrawy odkwaszające organizm może z jej pomocą przygotować. Zatem jak może wyglądać dieta odkwaszająca organizm, a, ściśle mówiąc, jej menu, aby było smaczne i zdrowe?

Naszą pierwszą propozycją jest kasza jaglana z daktylami i figami, która świetnie sprawdzi się jako śniadanie. Do tzw. jaglanki w okresie letnim możesz dodać również świeże sezonowe owoce. Jeśli jednak nie jesteś fanem śniadań na słodko, to doskonałą alternatywą będzie tost ze świeżą pastą z awokado oraz pomidorem. Oczywiście możesz również przygotować zielony koktajl na bazie awokado, ananasa i szpinaku. W ramach przekąski sięgnij natomiast po kiełki, orzechy lub suszone owoce. Za potrawy odkwaszające organizm, które możesz spożyć w porze obiadowej, uchodzą m.in. kremowa zupa z fasolki szparagowej i szpinaku, placuszki z kaszy jaglanej, pieczony dorsz z bukietem warzyw, czy gulasz warzywny. Co jeść na odkwaszenie organizmu przed snem? W ramach kolacji świetnym rozwiązaniem okaże się przykładowo sałatka grecka z serem feta.

Co jeść, żeby odkwasić organizm?

Śniadanie:

  • kasza jaglana z daktylami i figami,
  • kasza jaglana na mleku z jabłkiem, nasionami chia i cynamonem,
  • tost z pastą z awokado i pomidorem,
  • pieczywo żytnie z pastą z fasoli wraz z kiełkami pszenicy.

Obiad:

  • zupa krem z brokułów lub z fasolki szparagowej,
  • placuszki z kaszy jaglanej,
  • dorsz z bukietem warzyw,
  • gulasz warzywny.

Kolacja:

  • sałatka grecka z serem feta,
  • sałatka z buraków.

Przekąski:

  • orzechy i suszone warzywa,
  • koktajl z jarmużu, pomarańczy i banana,
  • zielony koktajl na bazie awokado, szpinaku i ananasa.

Zioła odkwaszające organizm

Jeśli zależy Ci na przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej to oprócz rozpoczęcia diety na odkwaszenie organizmu, warto zaopatrzyć się również w zioła. Bowiem ich regularne przyjmowanie może w znacznym stopniu wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.

Zatem, które zioła odkwaszają organizm? Za zioła odkwaszające organizm uchodzą przede wszystkim:

  • pokrzywa (usuwa nadmiar sodu, zwiększa eliminację chlorków i mocznika, ułatwia wydalanie toksyn),
  • skrzyp polny (wspomaga pracę wątroby, znany jako zioło odtruwające),
  • mniszek lekarski (działa żółciopędnie i żółciotwórczo, należy do ziół na wątrobę),
  • liście brzozy (wykazują działanie moczopędne, wspomagają usuwane toksyn z organizm),
  • mięta pieprzowa (przeciwutleniacze w niej zawarte chronią przed szkodliwym działaniem kwasów i komórek rakowych),
  • ostropest plamisty (wykazuje działanie odtruwające, działa regeneracyjnie na komórki wątrobowe).

Jakie jeszcze zioła odkwaszają organizm? Wśród nich można znaleźć m.in. podagrycznik pospolity, który świetnie radzi sobie z usuwanie toksyn i wyróżnia się silnymi właściwościami alkalizującymi, oczyszczającymi i odtruwającymi. Oprócz tego również czystek odkwasza organizm, a przede wszystkim krew, tym samym doprowadzając do równowagi kwasowo-zasadowej.

Herbaty ziołowe odkwaszające organizm

Herbata na odkwaszenie organizmu to wbrew pozorom doskonały pomysł. Oprócz tego, że dostarczyć organizmowi dodatkowej ilości płynów, w zależności, na jaki napar się zdecydujesz, może on znacznie przyczynić się do poprawy funkcjonowania Twojego organizmu. Za najpopularniejszą herbatę odkwaszającą organizm uchodzi herbata zielona. Neutralizuje ona bowiem nadmierną kwasowość, tym samym pozwalając przywrócić upragnioną równowagę. Co ciekawe, najsilniejszymi właściwościami alkalizującymi wykazuje się kukicha, czyli jedna z odmian zielonej herbaty, w której skład, wchodzą przede wszystkim łodygi i gałązki. Herbata na odkwaszenie organizmu może być podawana z cytryną, gdyż w rzeczywistości nie działa zakwaszająco. Jakie jeszcze herbaty ziołowe odkwaszające organizm warto uwzględnić w codziennej diecie? Świetnie sprawdzą się napary przygotowane z wyżej wymienionych ziół, a zwłaszcza ostropestu plamistego i podagrycznika pospolitego.

Co pić na odkwaszenie organizmu?

Dieta na odkwaszenie organizmu wcale nie musi być monotonna i nijaka. Wszystko zależy od Twojego podejścia. Jeśli nie jesteś miłośnikiem herbat ziołowych oraz naparów, warto postawić na napój na odkwaszenie organizmu, który nie tylko pomoże Ci przywrócić równowagę ustrojową, ale i spełni oczekiwania smakowe. W ciągu dnia, w szczególności podczas wysokich temperatur najlepiej sprawdzi się woda odkwaszająca organizm. Możesz sięgnąć m.in. po wcześniej wspomnianą jonizowaną wodę alkaliczną, która coraz częściej gości na sklepowych półkach. Oprócz tego na odkwaszenie organizmu świetnie sprawdzą się soki zarówno owocowe, jak i warzywne, lecz nieprzetworzone. Takowe możesz zakupić w sklepie, ale znacznie lepiej jeśli sam je przygotujesz w zaciszu domowym. Ponadto podczas diety zasadowej zaleca się koktajle odkwaszające organizm. Przykładowe koktajle na odkwaszenie organizmu przedstawiliśmy wcześniej w poniższym tekście.

Warzywa i owoce odkwaszające organizm

Do zakwaszenia organizmu dochodzi w skutek dostarczania wraz z żywnością zbyt dużych ilości kwasów, przy jednocześnie niedostatecznym spożyciu produktów o działaniu zasadowym. Za produkty silnie zakwaszające organizm uchodzą m.in. pieczywo, jaja, ser, makaron, ryż oraz słodycze. Z tego właśnie względu dieta odkwaszająca organizm powinna obfitować przede wszystkim w świeże owoce i warzywa o charakterze zasadowym, które pomogą uzyskać równowagę ustrojową.

Jakie owoce odkwaszają organizm?

Produkty, w tym również owoce odkwaszające organizm dzielą się na takie, które wykazują się silnym oraz nieco słabszym działaniem zasadowym. Warto więc, aby w codziennym menu znalazły się artykuły spożywcze, będące źródłem witamin oraz cennych mikroelementów. Zatem jakie owoce odkwaszają organizm? Są to przede wszystkim:

  • ananas, posiadający zarówno właściwości zasadowe, jak i oczyszczające,
  • arbuz, który nie tylko zwalcza zakwaszenie, ale i wspomaga proces detoksykacji organizmu,
  • banany (dojrzałe), stanowiące bogactwo licznych substancji odżywczych, wspomagające leczenie niestrawności i wzdęć, będących częstą dolegliwością towarzyszącą zakwaszeniu organizmu,
  • cytryna i pomarańcza, które wykazują się działaniem alkalizującym, ułatwiają oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • kiwi, będąca źródłem substancji o właściwościach przeciwutleniających oraz błonnika pokarmowego, odznaczająca się silnym działaniem alkalizującym,
  • truskawki obfitujące w wodę i błonnik pokarmowy, który wspomaga proces oczyszczania organizmu.

Warzywa na odkwaszenie organizmu

Na temat warzyw, które pozytywnie wpływają na odkwaszanie organizmu, wspomnieliśmy niejednokrotnie. Chcemy jednak usystematyzować dotychczas zebraną wiedzę. Warzywa to najlepszy sposób na odkwaszenie organizmu, podobnie jak owoce. Powinny one nawet pełnić główną rolę w przygotowywanych przez nas daniach. Zatem jakie warzywa odkwaszające organizm powinieneś poznać lepiej? Mowa o:

  • marchwi, która poleca się jeść zarówno na surowo, jak i w formie ugotowanej czy soku,
  • ogórku, który nie tylko alkalizuje, ale również nawadnia organizm ze względu na dużą zawartość wody,
  • selerze naciowym, posiadającym właściwości odtruwające, który dodatkowo wspomaga leczenie wielu schorzeń.
  • pietruszce odznaczającej się działaniem moczopędnym, ale także przyśpieszającym usuwanie nadmiaru toksyn i kwasów znajdujących się w organizmie.

Na odkwaszenie organizmu sprawdzą się również buraki, uchodzące za bogactwo witamin i składników minerałów. Wykazują się one bowiem działaniem alkalizującym i z powodzeniem można dodawać je do wszelkich dań mięsnych, w celu zneutralizowania kwasów się w nich znajdujących. Co ciekawe na odkwaszenie organizmu równie świetnie oddziałuje kapusta kiszona, która podobnie jak cytryna, wykazuje się skutecznym działaniem odkwaszającym.

Jeśli odczuwasz, że Twój organizm jest zakwaszony. Regularnie borykasz się z bólami głowy, mięśni i stawów. Masz problem z koncentracją. Twoje włosy nadmiernie wypadają, a skóra jest pozbawiona naturalnego blasku, to serdecznie zapraszamy do kontaktu z naszym dietetykiem. Po przeprowadzeniu pogłębionego wywiadu ułoży on dla Ciebie smacznych i bogaty w składniki odżywcze jadłospis odkwaszający organizm. Nie martw się każdy przygotowany przez niego jadłospis na odkwaszenie organizmu jest przygotowywany w oparciu o informacje, jakie dostarczają mu nasi klienci. Niee znajdziesz w nim produktów, których nie lubisz lub które mogą wywołać u Ciebie zmiany alergiczne. Jadłospis ułożony przez naszego dietetyka to dowód, że dieta na odkwaszenie organizmu wcale nie musi być restrykcyjna, czy pozbawiona smaku!

Koniecznie zajrzyj na naszego bloga i przeczytaj również “Czy ocet jabłkowy odkwasza organizm? – fakty i mity” oraz “Czy cytryna odkwasza organizm, czy zakwasza?”. Sprawdź teraz!

FAQ

Tak, wbrew pozorom woda z cytryną odkwasza organizm. Cytryna nie tylko działa alkalizująco, ale także pozwala zachować lepsze samopoczucie i chroni przez różnego rodzaju jednostkami chorobowymi.

Terpeny, które znajdują się w cytrynie, efektywnie zmniejszają ilość kwasów, które wnikają do organizmu ze środowiska poprzez układ oddechowy. Ponadto cytryna zawiera również witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor oraz potas i błonnik, które pomagają w podtrzymaniu alkalicznej struktury organizmu.

Tak, kasza jaglana odkwasza organizm, bowiem ma odczyn zasadowy.

Odkwaszanie organizmu trwa przeważnie od kilku do kilkunastu tygodni.

Za produkty zakwaszające organizm uchodzą słodycze, pieczywo, makarony, sery żółte, jaj i ryż. Ponadto na zakwaszenie organizmu mogą mieć również niektóre owoce i warzywa np. borówki, żurawina, wiśnie, fasola czy rabarbar.

W celu odkwaszenia organizmu warto uwzględnić w codziennej diecie przede wszystkim kaszę jaglaną, świeże warzywa i owoce (cukinię, buraki, brokuły, szpinak, pomidory, cytrusy, truskawki, arbuzy, kiwi, banany), orzechy czy oliwę z oliwek.

Najlepiej poprzez ograniczenie spożycia produktów bogatych w puryny, czyli mięs, ryb oraz nasion roślin strączkowych. Zamiast tego należy pić dużo wody oraz spożywać dużo warzyw.

Tak, zielona herbata odkwasza organizm. W szczególności kukicha, czyli jedna z odmian zielonej herbaty bazująca na łodygach oraz gałązkach.

Poprzez zmianę dotychczasowej diety i uwzględnienie w niej produktów alkalizujących m.in. świeżych owoców i warzyw, orzechów, kawy zbożowej, herbat ziołowych, a także rezygnację z używek – alkoholu i kawy.

Zaleca się spożywanie owoców i warzyw o charakterze zasadowym, a także świeżo wyciskanych soków. Należy bowiem pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

Tak, wbrew pozorom, kiszonki działają odkwaszająco. Sprawiają one bowiem, że płyny w żołądku są kwaśne, natomiast krew bardziej zasadowa.

Kefir nie tyle przyczynia się do odkwaszenia organizmu, ile jego regularne spożywanie może znacząco poprawić pracę układu odpornościowego, ułatwić trawienie oraz zapobiec wystąpieniu licznych chorób.